Πολιτική
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 06:44

Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η συμφωνία με την τρόικα

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την τρόικα εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στελέχη της κυβέρνησης. Η συμφωνία αναμένεται να επιβεβαιωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ  προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων και κυρίως την καχυποψία των δανειστών μας στα οικονομικά στοιχεία που αποστέλλει η ελληνική πλευρά.

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την τρόικα εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στελέχη της κυβέρνησης. Η συμφωνία αναμένεται να επιβεβαιωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τόσο συνεργάτες του Πρωθυπουργού όσο και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένη την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από τη Eurostat μέχρι το τέλος Απριλίου και την άμεση έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Αν και απόφαση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα δεν αναμένεται να υπάρξει πριν τις ευρωεκλογές, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η έναρξη της σχετικής συζήτησης θα πιστωθεί στις κάλπες στην κυβέρνηση.

Μακροπρόθεσμα, ισχυρίζεται  συνεργάτης του Πρωθυπουργού, η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος θα επιτρέψει μια περιορισμένη έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που με τη σειρά της, στο μέτρο που θα επιτευχθεί, θα βοηθήσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα χρόνια ώστε η χώρα να απεγκλωβιστεί οριστικά από τα μνημόνια.

Στην παρούσα φάση πάντως η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ  προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων και κυρίως την καχυποψία των δανειστών μας στα οικονομικά στοιχεία που αποστέλλει η ελληνική πλευρά.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν πολλοί στην κυβέρνηση που αναγνωρίζουν ότι μερικές εξ αυτών καθυστερούν αδικαιολόγητα, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που θεωρούν ότι εν όψει εκλογών θα ήταν πολιτική αυτοκτονία να ληφθούν μια σειρά από μέτρα που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δανειστές μας.

Τέλος, η κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει επισήμως τα δημοσιεύματα, όπως το πρόσφατο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, που ζητούν την άμεση διαγραφή μέρους του χρέους ώστε το νέο πρόγραμμα να μην έχει την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα ή ακόμη και την εκτίμηση της Deutsche Bank ότι περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας δύσκολα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ έως το 2022.

Δηλώνει όμως ότι «συμβάλλουν προς την κατεύθυνση ενός υγιούς προβληματισμού και μιας γενικότερης συζήτησης για ένα μείζων ζήτημα όπως η απομείωση του ελληνικού χρέους, συζήτηση όμως που ξεκίνησε εξαιτίας των τεράστιων θυσιών του ελληνικού λαού και της εμμονής της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ