Πολιτιστικά
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 09:15

Υπερφυσικές εμπειρίες, οροθετική υπέρβαση και ένας εγωιστής γίγαντας

Δύο ερωτευμένοι, πολυμορφικά βαμπίρ, ένας οροθετικός, ένας εγωιστής γίγαντας, μία επίλεκτη διμοιρία που σώζει έργα τέχνης και δύο σαραντάρηδες είναι οι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών πλάνων αυτής της εβδομάδας.

Δύο ερωτευμένοι που σπάνε το φράγμα του χρόνου, πολυμορφικά βαμπίρ που «σπουδάζουν» σε μια παράξενη ακαδημία, ένας  οροθετικός που επιβάλλεται στην αρρώστια του, ένας εγωιστής γίγαντας που γίνεται σύγχρονος, μία επίλεκτη διμοιρία που σώζει έργα τέχνης και δύο σαραντάρηδες που ψάχνουν μια παλιά τους συμμαθήτρια είναι οι πρωταγωνιστές των κινηματογραφικών πλάνων αυτής της εβδομάδας.

«Μια χειμωνιάτικη ιστορία»

Ταξιδεύοντάς μας σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, ο -  βραβευμένος με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία «A beautiful mind» - σεναριογράφος Ακίβα Γκόλντσμαν κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια ρομαντική περιπέτεια φαντασίας, που βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Μαρκ Χέλπριν και μιλά για θαύματα, ανεκπλήρωτες αγάπες και την αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Υπό τους ήχους της μουσικής του Χανς Ζίμερ, οι Κόλιν Φάρελ και Τζέσικα Μπράουν Φίντλει, οι - βραβευμένοι με Όσκαρ - Τζένιφερ Κόνελι, Ουίλιαμ Χάρτ, Εύα Μαρί Σέιντ και Ράσελ Κρόου και οι Γουίλ Σμιθ, Κέβιν Ντουράντ, Ματ Μπόμερ και Κέβιν Κόριγκαν ξετυλίγουν μια ιστορία αγάπης, που ξεπερνά τα όρια του χρόνου και του θανάτου.

«Dallas Buyers Club»

Με 6 υποψηφιότητες στα επικείμενα Όσκαρ, διθυραμβικές κριτικές και αποθεωτική παρουσία στα πρωτοκλασάτα βραβεία του Χόλυγουντ, το δράμα του Ζαν Μαρκ Βαλέ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου, που ανέτρεψε τα δεδομένα. Πλαισιωμένοι από τους Τζένιφερ Γκάρνερ,  Στιβ Ζαν και Ντένις Ο' Χερ, ο Μάθιου Μακόναχι και ο Τζάρεντ Λέτο, οι οποίοι απέσπασαν τις Χρυσές Σφαίρες α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου αντίστοιχα, υποβλήθηκαν σε εξαντλητική δίαιτα, για να υποδυθούν τους οροθετικούς ήρωες της ταινίας, η οποία μας πηγαίνει στη δεκαετία του ΄80, όπου ένας ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο, που διάγει έκλυτο βίο χωρίς να τον νοιάζει το αύριο, μαθαίνει ότι είναι αντιμέτωπος με το AIDS και του μένει μόνο ένας μήνας  ζωής. Με τη βοήθεια ενός, επίσης,   οροθετικού τρανσέξουαλ, όχι μόνο ιδρύει ένα κλαμπ, που προσφέρει φάρμακα σε όσους υποφέρουν από τη νόσο, αλλά διαψεύδει και κάθε πρόγνωση των γιατρών για το όριο ζωής του.

«Ο εγωιστής γίγαντας»

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, η αγγλίδα σκηνοθέτις   Κλίο Μπάρναρντ κάνει  μία σύγχρονη διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Όσκαρ Ουάιλντ. Με πρωταγωνιστές τους Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας και Σον Γκίλντερ, η δραματική ταινία, που αφηγείται την τρυφερή ιστορία δύο μικρών αγοριών, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Καννών και έχει διακριθεί σε πολλά Φεστιβάλ. Μετά την αποβολή τους από το σχολείο, δύο 13άχρονα παιδιά αρχίζουν να δουλεύουν για έναν ρακοσυλλέκτη. Οι εντάσεις δεν αργούν να ξεκινήσουν, με αποτέλεσμα ένα τραγικό γεγονός που θα τα μεταμορφώσει.

«Vampire Academy»

Ανοίγοντας έναν πολλά υποσχόμενο κύκλο ταινιών, το θρίλερ φαντασίας του Μαρκ Γουότερ βασίζεται στην ομώνυμη σειρά  βιβλίων της Ρίσελ Μιντ, με συνολικές πωλήσεις πάνω από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, 8 εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερς των New York Times και βραβείο από την American Library Association. Οι Όλγα Κιριλένκο, Ζόι Ντόιτς, Κάμερον Μόναχαν, Σάρα Χάιλαντ, Σάμι Γκέιλ και Λούσι Φράι, πρωταγωνιστούν στη νεανική ρομαντική ιστορία βαμπίρ, με στοιχεία μαύρου χιούμορ και έντονη δράση. Δύο 17άχρονες φοιτούν σε ένα πολύ ασυνήθιστο σχολείο, την Ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ, ένα κρυφό μέρος στα απάτητα δάση της Μοντάνα, όπου οι νεαροί βρικόλακες Μορόι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους και τα Νταμπίρ, που είναι μισά άνθρωποι και μισά βαμπίρ, εκπαιδεύονται, ώστε να τους προστατεύουν.

«Μνημείων άνδρες»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία πραγματική ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν και Ζαν Ντιζαρντέν. Με τη μουσική επένδυση του - υποψήφιου για Όσκαρ - Αλεξάντερ Ντεσπλά, η ιστορική ταινία, που βασίζεται  στο μπεστ σέλερ του Ρόμπερτ Μ.  Έντσελ, «The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History», καταγράφει το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας, αποτυπώνοντας τη δράση μιας επίλεκτης «διμοιρίας», που αποτελείται αποκλειστικά από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης. Ποια είναι η αποστολή τους; Να βρουν και να διασώσουν κλεμμένα καλλιτεχνικά αριστουργήματα από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους.

«Με χωρίς γυναίκες»

Στην κωμωδία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη - με τους Θοδωρή Αθερίδη, Δημήτρη Ήμελλο και Σμαράγδα Καρύδη - δύο σαραντάρηδες αναζητούν την «ωραία του σχολείου» τους. Οι φήμες λένε πως έχει γίνει μοναχή κάπου στην Ηλεία. Όμως, αυτοί ανακαλύπτουν ότι η παλιά τους συμμαθήτρια έχει γίνει άνθρωπος του υποκόσμου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]