Παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου το σύστημα ανάλυσης και πρόβλεψης της επέκτασης των δασικών πυρκαγιών «Κάλχας», το οποίο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Οnex SA.
Παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου το σύστημα ανάλυσης και πρόβλεψης της επέκτασης των δασικών πυρκαγιών «Κάλχας», το οποίο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Οnex SA.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Onex, η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «Κάλχας» προσφέρει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σε επιχειρησιακό επίπεδο εργαλείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων διαχείρισης και συντονισμού των αρμόδιων φορέων σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς, καθώς παρέχει σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικά δεδομένα και προβλέψεις για την εξέλιξη μιας δασικής πυρκαγιάς. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση επιχειρησιακών σεναρίων με σκοπό την εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων αλλά και για τον προγραμματισμό ανάπτυξης των αναγκαίων υποστηρικτικών υποδομών δασοπυρόσβεσης (αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές νερού, δασικοί δρόμοι, φυλάκια παρακολούθησης) στις αντίστοιχες περιοχές.
Το σύστημα αναπτύχθηκε επιτυχώς σε δυο περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, στο Γράμμο στην Βόρεια Ελλάδα και στον Τρόοδο (την ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου) με διάρκεια υλοποίησης 3,5 έτη. Η υλοποίησή του περιελάμβανε την καταγραφή-αποτύπωση των χλωριδικών ειδών των δύο αυτών περιοχών σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), τον καθορισμό των πιθανών περιοχών ανάφλεξης καθώς και την ανάπτυξη μιας νέας υπολογιστικής πλατφόρμας προσομοίωσης για την εκτίμηση της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών.
Η εν λόγω πλατφόρμα συνδέεται με δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που αναπτύχθηκε στις δύο περιοχές από την Onex, οι οποίοι τροφοδοτούν διαρκώς την πλατφόρμα με στοιχεία για τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες. Με τη χρήση των περιβαλλοντικών δεδομένων πραγματικού χρόνου από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, η υπολογιστική πλατφόρμα δύναται να επικαιροποιεί σε πραγματικό χρόνο την πρόβλεψη της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην αντίστοιχη περιοχή.
Συγκεκριμένα στα πλαίσια του έργου έλαβε χώρα από τους μηχανικούς της Onex, η εγκατάσταση 20 μετεωρολογικών σταθμών που συνδέονται ασύρματα, μέσω των αντιστοίχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με την υπολογιστική πλατφόρμα.
Το Πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ, με αντικειμενικό σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και συνεπακόλουθα των καταστροφών που αυτές επιφέρουν σε δασικά οικοσυστήματα και συνολικού προϋπολογισμού 2,34 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ Environmental Policy and Governance. Περαιτέρω φορείς συγχρηματοδότησης και υλοποίησης, πέραν της Οnex SA, ήταν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΑΕ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Μ.Κ.Ο. «Αρκτούρος» και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.