Περιβάλλον
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 12:26

Ινδία: Πολλά τα εμπόδια για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου

Η Ινδία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι φιλοδοξεί να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου, το οποίο θα έχει ισχύ 4.000MW και θα εκτείνεται σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έξι κρατικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για το έργο, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να πάρει 7 χρόνια και να στοιχίσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι φιλοδοξεί να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου, το οποίο θα έχει ισχύ 4.000MW και θα εκτείνεται σε 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Έξι κρατικές εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για το έργο, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να πάρει 7 χρόνια και να στοιχίσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτός όμως από το απαγορευτικά υψηλό κόστος, που σημαίνει ότι η Ινδία θα χρειαστεί έξωθεν βοήθεια, εκφράζονται τώρα φόβοι και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πρότζεκτ.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν ότι το έργο θα βρίσκεται πολύ κοντά στους υδροβιότοπους της λίμνης Σαμπχάρ, η οποία προστατεύεται με διεθνή συνθήκη. Εκφράζουν φόβους ότι, με την κατασκευή του ηλιακού πάρκου, θα επηρεαστούν οι κοινότητες της περιοχής και οι δεκάδες παράνομοι οικισμοί γύρω από τους υδροβιότοπους.

Ινδικός νόμος άλλωστε απαγορεύει την ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων κοντά σε υδροβιότοπους, κάτι που ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο στο φιλόδοξο σχέδιο, καθώς απαιτείται η έγκριση επτά αξιωματούχων και πέντε επιστημόνων και ειδικών από οικολογικές οργανώσεις.

«Είναι πιθανό το έργο ηλιακής ενέργειας να χρειαστεί να συρρικνωθεί λόγω των υπαρχόντων οικισμών γύρω από τη λίμνη», αναγνώρισε ενεργειακός σύμβουλος μιας εκ των έξι εταιρειών της κοινοπραξίας.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί. Οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή η υλοποίηση και η αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου πρότζεκτ. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε», δήλωσε στο Nature ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί Τσάντρα Μπουσάν.

«Το να διοχετεύεις 4.000MW σε ένα δίκτυο με διαρροές, όπου το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος χάνεται και το περισσότερο καταλήγει στα αστικά κέντρα, δεν έχει και πολύ νόημα», υποστήριξε υπενθυμίζοντας ότι ούτε οι μισοί κάτοικοι χωριών στην Ινδία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Το οικονομικό παραμένει εξίσου μεγάλο εμπόδιο. Το αρμόδιο υπουργείο έχει υποβάλει πρόταση, με την οποία η κυβέρνηση αναμένεται να προσεγγίσει μέσα στο επόμενο διάστημα την Παγκόσμια Τράπεζα ζητώντας δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου, στο Ρατζαστάν, η οποία θα στοιχίσει 1,09 δισεκατομμύρια.