Κοινωνία
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 19:05

Δριμεία επίθεση του ΙΣΑ κατά του υπουργείου Υγείας

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατά του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και απειλώντας ότι θα καλέσει όλους τους γιατρούς της Αθήνας μέσα και έξω από τον ΕΟΠΥΥ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εάν μέχρι την επόμενη Τετάρτη δεν ανακληθούν τα μέτρα που «παραγνωρίζουν ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ότι οι γιατροί ασκούν λειτούργημα».

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατά του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και απειλώντας ότι θα καλέσει όλους τους γιατρούς της Αθήνας μέσα και έξω από τον ΕΟΠΥΥ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εάν μέχρι την επόμενη Τετάρτη δεν ανακληθούν τα μέτρα που «παραγνωρίζουν ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και ότι οι γιατροί ασκούν λειτούργημα».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο αποδεικνύει καθημερινά την ανικανότητά του να διαχειριστεί το κεφάλαιο της παροχής υπηρεσιών υγείας και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

«Χωρίς κανένα όραμα, ούτε καν απτό σχεδιασμό, έστω εξ αντιγραφής από τα αντίστοιχα ισχύοντα στην Ευρώπη, το Υπουργείο διαλύει το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ξεφυτρώνουν διατάξεις χωρίς καμία συνοχή. Ξεκίνησαν με τη δραστική ουσία και τώρα προχώρησαν αφενός στην οριζόντια και πρόχειρη θέσπιση “πλαφόν” στη συνταγογράφηση, αλλά και στην εκβιαστικά επιβληθείσα υποχρέωση στους ίδιους τους γιατρούς να πληρώσουν ιδιωτικές εταιρείες να τους ελέγξουν, προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα».

Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι τάσσεται υπέρ του ορθολογισμού των δαπανών της υγείας και του ελέγχου των, καθώς και υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και της θέσπισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Πρέπει να μπει τάξη στο σύστημα, αλλά μόνο πάνω σε υγιείς βάσεις, μετά από προηγούμενη θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Και τούτο, με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος» υπογραμμίζεται.

Συνεχίζοντας, κατηγορεί το υπουργείο ότι διέλυσε τις δομές του ΕΟΠΥΥ, δεν επιτρέπει σε κανένα νέο ιατρό να συμβληθεί, δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα και απαγορεύει τη συνταγογράφηση πάνω από ένα όριο, «ξεχνώντας ότι η άσκηση της ιατρικής συνδέεται με τη διαχείριση ασθενών και όχι μόνο πόρων».

Παράλληλα, κάνει λόγο για προχειρότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποστερηθούν οι ασθενείς από το δικαίωμα πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο και οδήγησε το σύνολο του ιατρικού σώματος σε απόγνωση.