Πολιτιστικά
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 18:29

«Μικρό ψάρι» για μεγάλο βραβείο στο Βερολίνο

Με τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Το μικρό ψάρι»,  η οποία προβλήθηκε σήμερα στη Μπερλινάλε, η Ελλάδα έδειξε πως έχει να παρουσιάσει ταινίες αντάξιες των καλύτερων του φετινού Φεστιβάλ.

Με τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Το μικρό ψάρι» (Stratos),  η οποία προβλήθηκε σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα της 64ης Μπερλινάλε, η Ελλάδα έδειξε πως έχει να παρουσιάσει ταινίες αντάξιες των καλύτερων του φετινού Φεστιβάλ.

«Το μικρό ψάρι» έχει πιθανότητες να πάρει ένα από τα βραβεία του Φεστιβάλ, εξαιτίας τόσο της εμπνευσμένης σκηνοθεσίας του Οικονομίδη όσο και  του εκπληκτικού Βαγγέλη Μουρίκη, ο οποίος θα διεκδικήσει το βραβείο ερμηνείας.

Γκανγκστερική, ατμοσφαιρική περιπέτεια

Στην υπόθεση της ταινίας, ένας επαγγελματίας δολοφόνος αποφασίζει να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς σε μια γκανγκστερική, ατμοσφαιρική περιπέτεια. Ο κύπριος σκηνοθέτης του «Σπιρτόκουτου», του «Μαχαιροβγάλτη» και της «Ψυχής στο στόμα», τοποθετεί τον ήρωά του σε μία κοινωνία που έχει χάσει τις ηθικές αξίες της, σε έναν κόσμο όπου μοναδική σημασία έχει το χρήμα και οι ανθρώπινες σχέσεις και η φιλία δίνουν τη θέση τους στην προδοσία.  Εκτός από τον Βαγγέλη Μουρίκη, στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, Μαρία Καλλιμάνη, Όμηρος Πουλάκης, Αλέκος Πάγκαλος, η μικρή Πωλίνα Δελλατόλα, η Σόνια Θεοδωρίδου και η Πόπη Τσαπανίδου.

Η ιστορία της Νάντιας από τη Γεωργία

Ελληνική παρουσία υπήρξε και στο τμήμα του «Φόρουμ του Ανεξάρτητου Κινηματογράφου» με την ταινία «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία της Νάντιας, μια Γεωργιανής που ζει μαζί με μια οικογένεια που αποτελείται από τη σύζυγο, τον σύζυγο και τη μικρή τους κόρη σε ένα σπίτι στα Δικαστικά του Μαραθώνα, με θέα τη θάλασσα.

Η σχέση τους είναι ιδανική, αφού η Νάντια δεν είναι μια απλή οικιακή βοηθός ή μια απλή οικονόμος, αλλά περισσότερο μια φίλη για τη μοναχική σύζυγο, μια μητέρα για τη μικρή Ίριδα και η εδώ και δώδεκα ολόκληρα χρόνια ψυχή ενός σπιτιού που δεν κρύβει ανομολόγητα μυστικά ή κάτι σκοτεινό, παρά μόνο την αέναη καθημερινότητα μιας ζωής στην Αθήνα της κρίσης, σήμερα και από πάντα. Όλα θα αλλάξουν όταν η Νάντια θα μάθει πως πάσχει από μια αρρώστια, γεγονός που θα την κάνει ανεπιθύμητη εκεί όπου κάποτε ήταν το σπίτι της.

Στην ταινία που αποτελεί μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Γερμανίας πρωταγωνιστούν η Μαρία Καλλιμάνη, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Νίκος Γεωργάκης και η μικρή πρωτοεμφανιζόμενη Ζωή Ασημάκη.

«Τυφλό μασάζ» από την Κίνα

Στο διαγωνιστικό τμήμα προβλήθηκε και η ταινία από την Κίνα, «Τυφλό μασάζ», του γνώριμου από διάφορα Φεστιβάλ Λου Γε («Το ποτάμι Σούζου»). Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί τη συναισθηματική ζωή μιας ομάδας τυφλών που εργάζονται σε αίθουσα μασάζ. Ο Λου Γε μας εισάγει στον κόσμο των τυφλών, με σενάριο που δεν αρνείται το μελόδραμα, με μία κάμερα που κινείται συνεχώς, με ένα νευρώδες μοντάζ και με ένα αναπάντεχο φινάλε.

naftemporiki.gr