Κόσμος
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2004 17:41

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Γερμανία για το «Νόμο Volkswagen»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το λεγόμενο «Νόμο Volkswagen» , o οποίος δίνει στη χώρα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, την εξουσία να ασκεί βέτο σε εταιρικές αποφάσεις.

Η Επιτροπή συμφώνησε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καταστήσει άκυρο το νόμο που επιτρέπει στο γερμανικο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας να κατέχει το ποσοστό 18% της αυτοκινητοβιομηχανίας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει εξαγορές ή το κλείσιμο μονάδων της Volkswagen ΑG.

«Οι διατάξεις αυτές του “Nόμου Volkswagen” καθιστούν πολύ λιγότερο ελκυστική για άλλους ευρωπαίους επενδυτές την προοπτική εξαγοράς μετοχών της εταιρείας με σκοπό την ενεργό συμμετοχή στο μάνατζμεντ και τον έλεγχο της αυτοκινητοβιομηχανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η προσβολή του «Νόμου Volkswagen» αποτελεί μία από τις τελευταίες προσπάθειες του αρμοδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς ευρωπαίου Επιτρόπου Φριτς Μπόλκεσταϊν, για τον περιορισμό της κυβερνητικής παρέμβασης στις αγορές. Ο κ. Μπόλκεσταϊν υποστηρίζει ότι η κατάργηση τέτοιων νόμων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την πλευρά της η αυτοκινητοβιομηχανία χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής «ακατανόητη» και κάλεσε τις ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας και τις αρχές του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας να παλέψουν για τη διατήρηση του εν λόγω νόμου.