Πολιτική
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 13:01

Γ. Παπαντωνίου: Αρνητικές οι επιπτώσεις της απογραφής

O πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί μονομερούς και αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων της απογραφής των αμυντικών δαπανών χωρίς έγκριση ή υπόδειξη της Eurostat, με στόχο, όπως είπε, τη δυσφήμιση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Η απαλλαγή της κυβέρνησης από το πρόγραμμα παροχών 11 δισ. ευρώ, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά και που ήταν εντελώς αδύνατον να πραγματοποιηθεί με δεδομένο το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε το κίνητρο της απογραφής, ανέφερε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του προς τους ξένους ανταποκριτές.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί μονομερούς και αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων της απογραφής των αμυντικών δαπανών χωρίς έγκριση ή υπόδειξη της Eurostat, με στόχο, όπως είπε, τη δυσφήμιση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Είπε επίσης ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αρνητικές καθώς υπάρχει διάχυτη εντύπωση σε διεθνές επίπεδο, λόγω έλλειψης και ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα είναι ανειλικρινής, ενώ αναμένεται να υπάρξει και απότομη προσαρμογή προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3%. Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην ανεργία και στην οικονομία γενικότερα, επεσήμανε ο κ. Παπαντωνίου.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι όλη η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σήμερα αδικεί τη θετική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από το ΔΝΤ και τους επαίνους που ακούστηκαν για τη χώρα μας.

Ο κ. Πάγκαλος, τέλος, είπε ότι είναι βαρύ και δυσάρεστο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Επιτροπή για τη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού και με αφορμή τη γενικότερη άποψη της ΝΔ ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να ομιλεί.

Πηγή: ΑΠΕ