Κόσμος
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 20:20

«Φρένο» στη μαζική μετανάστευση βάζουν οι Ελβετοί

«Ναι» στην επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση είπαν τελικά οι Ελβετοί, αν και με οριακή πλειοψηφία 50,3%. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε.και να προκαλέσει έντονη ενόχληση στις πολυεθνικές που εδρεύουν στην Ελβετία.

«Ναι» στην επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση είπαν τελικά οι Ελβετοί, αν και με οριακή πλειοψηφία 50,3%.

Ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν περιορισμοί στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της.

Το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες, ενώ θέτει εν αμφιβόλω μια σειρά διμερών συμφωνιών κι ενδέχεται να προκαλέσει έντονη ενόχληση στις πολυάριθμες πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στο ελβετικό έδαφος.

Αν και η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., η πολιτική της όσον αφορά τη μετανάστευση είχε διαμορφωθεί με βάση τη θεμελιώδη ελευθερία της ελεύθερης κίνησης προσώπων προς και από την Ε.Ε., ενώ προέβλεπε επίσης την εισδοχή ενός περιορισμένου αριθμού ανθρώπων από κράτη εκτός Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο διεξήχθη 12 χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με την Ε.Ε. για την ελεύθερη κίνηση των προσώπων, ενδέχεται να πλήξει σοβαρά την ελβετική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους, αφού θα αυξηθεί η γραφειοκρατία και θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το νομικό πλαίσιο που διέπει την παραμονή και την εργασία τους εκεί.

Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να εντάξει όσα προβλέπει το δημοψήφισμα στη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία όσων τάσσονται υπέρ της επιβολής περιορισμών στη μετανάστευση, οι μετανάστες διαβρώνουν τον αλπικό πολιτισμό της χώρας και συμβάλλουν στην άνοδο των ενοικίων, στην πολυκοσμία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Οι πολέμιοι της πρότασης αυτής τόνιζαν ότι η έγκρισή της θα επιδεινώσει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην Ελβετία, όπου εδρεύουν επιχειρήσεις όπως οι Roche, Novartis, UBS, Nestlé κ.ά..

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters