Πολιτική
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 13:56

Καραμανλής: Μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά φαινόμενα της διαπλοκής

«Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά φαινόμενα» της διαφθοράς και της διαπλοκής, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά φαινόμενα» της διαφθοράς και της διαπλοκής, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπλοκής ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Στρατηγικός άξονας της πολιτικής μας, άξονας που αφορά τόσο την ενίσχυση της οικονομίας, όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι η επανίδρυση του κράτους. ¶μεση προτεραιότητα μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η θέσπιση και η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας».

«Η διαφθορά στο δημόσιο και οι διαπλεκόμενες συναλλαγές είναι πρόβλημα για κάθε πολίτη. Ευνοούν ελάχιστα κρατικοδίαιτα συμφέροντα και παραμερίζουν την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου. Δυσχεραίνουν τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες και δημιουργούν φραγμό στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παραμερίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, πλήττουν τις αρχές της οικονομίας και της ισότητας ευκαιριών. Σημαίνουν τεράστια σπατάλη των εθνικών και κοινοτικών χώρων. Επιβαρύνουν το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Συνεπάγονται μεγάλα βάρη στον φορολογούμενο. Αποτελούν κεντρική αιτία για τη διόγκωση των προβλημάτων της καθημερινότητας και δυσχεραίνουν την επίλυση τους. Σημαίνουν πίεση στη λειτουργία της δημοκρατίας. Με μια φράση. Η διαφθορά και η διαπλοκή πλήττουν και την οικονομία και την κοινωνία και την ποιότητα της δημοκρατίας», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υπόθεση που αφορά άμεσα τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διασφάλιση δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας, την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Για όλους αυτούς τους λόγους ήμασταν είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά αυτά φαινόμενα. Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν υποχωρούμε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η μάχη αυτή είναι υποχρέωση όλων. Αυτή ήταν και είναι η θέση μας. Θέση αρχής. Θέση ανυποχώρητη», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Αναφερόμενος στη σημερινή στάση του ΠΑΣΟΚ και σε όσα είπε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι «πριν από τέσσερα χρόνια από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησα διάλογο και συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα. Αντί διαλόγου υπήρξε κάθετη άρνηση. Αντί απάντησης εισέπραξα ύβρεις. Η πρόσκληση μας ήταν και παραμένει ανοιχτή. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, στη διαχείριση των πόρων της κοινωνίας είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας που δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Όλοι μαζί θα πρέπει να συμπράξουμε για να αποτινάξουμε τα βάρη και τις σκιές που καθηλώνουν την κοινωνία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποχρεούμαστε να αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι σεβόμαστε τη βασική συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ίσοι ενώπιον των νόμων».

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής κράτησε αποστάσεις από την ονομοταλογία για τα διαπλεκόμενα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα και όχι τα πρόσωπα και είμαστε αποφασισμένοι, η Ελλάδα να μην συνεχίσει τη διολίσθησή της στην αδιαφάνεια».

«Είχαμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα και όχι τα πρόσωπα. Αυτό επαναλαμβάνουμε, αυτό επιβεβαιώνουμε, αυτό αποδεικνύουμε. ¶μεση προτεραιότητα μας είναι η θεσμική θωράκιση της πολιτείας και της δημοκρατίας. Έχουμε ήδη αρχίσει την κατάργηση των νόμων της διαπλοκής και συνεχίζουμε αταλάντευτα. Προωθούμε σταθερά στη νομοθέτηση ισχυρού θεσμικού πλαισίου τη θέσπιση κανόνων κοινών για όλους, την ενίσχυση των μηχανισμών που φέρουν την ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής της, την επίσπευση του έργου της δικαιοσύνης. Ολοι οι υπουργοί έχουν αναλάβει συστηματική προσπάθεια με στόχο να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά τις εστίες διαφθοράς. Και στο θέμα αυτό θα είμαστε αμείλικτοι. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη διολίσθηση της στην αδιαφάνεια. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να παίρνει μία νέα πορεία. Τη μετάβαση σε ένα κράτος δικαίου. Κράτος που σέβεται τους πολίτες και τους νόμους, σέβεται τους πόρους της κοινωνίας. Η σύγκρουση με την παρανομία είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική απογραφή. «Ήταν δέσμευσή μας που προερχόταν από την ανάγκη να ξέρουμε, και να ξέρουν όλοι οι πολίτες, ποιά είναι η πραγματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, να αποτρέψουμε μια νέα αναγκαστική κοινοτική παρέμβαση, να ανταποκριθούμε στα πραγματικά συμφέροντα της Οικονομίας, της κοινωνίας, του κάθε πολίτη. Ήταν απόφαση υπεύθυνης πορείας προς τα εμπρός», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Προωθούμε ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και κοινωνική ευθύνη. Ένα σχέδιο που βασίζεται στην αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των δημόσιων πόρων και όχι σε λογιστικούς χειρισμούς, ένα σχέδιο πραγματικής και όχι εικονικής, ήπιας και όχι πιεστικής για τους πολίτες δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού περιβάλλοντος, «με στόχο μια άνοιξη –όπως χαρακτηριστικά είπε- επιχειρηματικότητας στη χώρα». «Αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα και θεσπίζουμε νέο αναπτυξιακό νόμο. Δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οσον αφορά την προεδρική εκλογή, ο κ. Καραμανλής αποσύνδεσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θερμική θωράκιση της χώρας κατά της διαπλοκής. «Το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν εμπλέκεται και δεν μπορεί να εμπλέκεται στις συζητήσεις αυτές. Το θέμα αυτό θα τεθεί την ώρα που πρέπει με γνώμονα την εκλογή προέδρου όπως ορίζει το πνεύμα του Συντάγματος», είπε.

Τέλος, ο κ.Καραμανλής έκανε συστάσεις προς τους υπουργούς να δέχονται συχνότερα συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος προκειμένου να τους ενημερώνουν για τα προβλήματα.