Κοινωνία
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 10:48

Πρωτοσέλιδο NYT για τη διαφθορά με τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα

Εκτενές πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για το θέμα της διαφθοράς γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα δημοσιεύουν την Κυριακή οι New York Times.

«Η διαφθορά ήταν τόσο εκτεταμένη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που, ακόμα κι ένας σχετικά χαμηλός στην ιεραρχία αξιωματούχος - ο Α. Κάντας - μπορούσε να συγκεντρώσει 19 εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε μόλις 5 χρόνια σε αυτή τη θέση», αναφέρεται σε εκτενές πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των New York Times της Κυριακής, με θέμα τη διαφθορά στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα του κ. Κάντα, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι χρηματίστηκε για 12 εξοπλιστικά συμβόλαια, καθώς και για το πώς διακινούσε τα χρήματα μεταξύ λογαριασμών του εξωτερικού, όπως επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καταγράφεται ότι:

- Οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι σε ιστορίες διαφθοράς, αλλά η δίωξη και οι ομολογίες του κ. Κάντα έχουν δημιουργήσει την ελπίδα ότι επιτέλους είναι η αρχή του τέλους της «ασύστολης διαφθοράς» που συνέβαλε στη βύθιση της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση της.

- Οι αποκαλύψεις του κ. Κάντα πυροδοτούν επίσης και την οργή, ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία, καθώς δείχνουν πώς οι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, έδιναν δωροδοκίες ελεύθερα, συχνά μέσω ελλήνων αντιπροσώπων, ώστε να πουλήσουν στην Ελλάδα οπλισμό που και ήταν πολύ ακριβός για τη χώρα, αλλά και που, σύμφωνα με ειδικούς, ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ελαττωματικός.

- Το υπουργείο Άμυνας δεν είναι το μοναδικό υπουργείο όπου υπάρχουν υποψίες για εκτεταμένη διαφθορά, αλλά αποτελεί πρωταρχικό στόχο των ανακριτών διότι η Ελλάδα προέβη σε μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες μετά το 1996, με αφορμή την ένταση με την Τουρκία για τα Ίμια στο Αιγαίο.

- Ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Φράγκος, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ανησυχούν ότι οι ανακριτές και εισαγγελείς πίσω από τη σύλληψη Α. Κάντα δεν έχουν τους πόρους που απαιτούνται για να συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες γύρω από το θέμα.