Πολιτική
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2004 15:50

Η υπουργός Παιδείας για τις περικοπές κειμένων και το θέμα των μετεγγραφών

Την απορία της για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα των αντιδράσεων σχετικά με την εξαίρεση κειμένων από την εξεταστέα ύλη των ΤΕΕ διατύπωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κ. υπουργός τόνισε ότι το θέμα είναι επιστημονικό και όχι πολιτικό και σημείωσε ότι κάθε χρόνο, επειδή η διδακτέα ύλη είναι μεγαλύτερη από την εξεταστέα, αφαιρούνται με κυκλικό τρόπο ορισμένα κείμενα από την εξεταστέα ύλη, παραμένοντας, ωστόσο, στη διδακτέα.

Παράλληλα η κ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια ορισμένων να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των φροντιστηρίων καθώς, όπως είπε, «όταν μένουν συνεχώς τα ίδια κείμενα στις εξετάσεις αυτά γίνονται σκονάκια και διδάσκονται στα φροντιστήρια». «Η ΟΛΜΕ το ξέρει αυτό. Γιατί πέρσι δεν διαμαρτυρήθηκε που βγήκαν τα κείμενα του Βρεττάκου, του Σεφέρη και της Δούκα και δεν είπε λέξη;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε η κ. Γιαννάκου, «το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για τα κείμενα και τα αναλυτικά προγράμματα γιατί είναι επιστημονικό θέμα και όχι πολιτικό. Εγώ ντρέπομαι γι΄αυτούς που δημιούργησαν το θέμα γιατί κάθε χρόνο εναλλάσσονται τα κείμενα στην εξεταστέα ύλη που είναι μικρότερη από τη διδακτέα. Πέρσι βγήκε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, η Μάρω Δούκα και ο Γιώργος Σεφέρης. Δεν είδα ούτε τους κυρίους της ΟΛΜΕ ούτε τους άλλους κοπτόμενους να πουν ούτε μια λέξη».

«Είναι πάγια τακτική και νομοθετημένο διότι δεν είναι δυνατό να κόψουμε από την εξεταστέα ύλη συγκεκριμένα κείμενα και για πάντα. Κάθε χρόνο γίνονται συνεχείς αλλαγές. Τα κείμενα παραμένουν στη διδακτέα ύλη. Πάντοτε η εξεταστέα ύλη είναι μικρότερη από τη διδακτέα», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Η κ. Γιαννάκου επανήλθε και στο θέμα των αποκαλύψεων για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, επαναλαμβάνοντας ότι εάν δοθούν τα στοιχεία των μετεγγραφών στη δημοσιότητα, η Βουλή δεν θα το αντέξει.

Η υπουργός Παιδείας είπε ότι μέχρι σήμερα, καμία μετεγγραφή δεν έχει γίνει βάσει οικονομικών ή κοινωνικών κριτηρίων, αλλά μέσω πελατειακών σχέσεων. «Γίνονταν με μέσο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι αυτοί που ενοχλούνται από τις αλλαγές που προωθούνται, είναι αυτοί που διέθεταν την απαιτούμενη ισχύ και εξουσία ώστε να παρεμβαίνουν για μετεγγραφές φοιτητών, ασκώντας πιέσεις στους πρυτάνεις.