Κοινωνία
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 17:41

Aντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι έκρινε το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου

Με πλειοψηφία 3-2 κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ. Οριστική κρίση πάντως επί του θέματος θα εκφέρει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση. 

Με πλειοψηφία 3-2 κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) το οποίο εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματτα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά  και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η όλη επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, υπογραμμίζουν οι αρεοπαγίτες ότι το χαράτσι αντιβαίνει:

  • στο άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
  • στο άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
  • στο άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
  • στο άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και
  • στο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς οριστική κρίση.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει πως το χαράτσι είναι συνταγματικό, και απλώς δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση μη πληρωμής του.

Έτσι, μόνο στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει το χαράτσι αντισυνταγματικό, το θέμα θα παραπεμφθεί για τελική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρταείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε την οριστική απόφαση τη λαμβάνει αυτό (ΑΕΔ).

Τονίζεται εξάλλου ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το πρώτο χαράτσι, δηλαδή αυτό που ήδη έχει εισπραχθεί.

Το χαράτσι που είναι σε ισχύ σήμερα έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.