Πολιτιστικά
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 15:43

Το «τελευταίο αντίο» στη Τζένη Βάνου

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι, αλλά και άνθρωποι που την αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια της, συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Τζένη Βάνου.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι, αλλά και άνθρωποι που την αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια της, συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Τζένη Βάνου.

Με ένα λουλούδι στο χέρι,  πλήθος κόσμου  συνέρρευσε στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης για το τελευταίο αντίο στο «αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, χάνοντας τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Το τελευταίο χειροκρότημα στη μεγάλη τραγουδίστρια ήταν ζεστό, γεμάτο συναισθήματα όπως ταίριαζε σε  μια σπουδαία γυναίκα, μια μεγάλη ερμηνεύτρια. «Το αγόρι σου σε αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη, κορίτσι μου» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, δίπλα στον οποίο η Τζένη Βάνου έκανε τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία.

«Υπήρξε και θα μείνει μια από τις φωνές που βοήθησαν το ελληνικό τραγούδι. Ήταν μια καλή φίλη, μια καλή συνάδελφος από αυτές που δεν ξεχνιούνται», ανέφερε ο συνθέτης, Γιώργος Κατσαρός.

Παρόντες στην κηδεία ήταν αρκετοί καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους οι Μαίρη Λίντα, Τάκης Μουσαφίρης, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Πρέκας, Βάσια Τριφύλλη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Άντζελα Ζήλια, Άννα Φόνσου, Αντύπας αλλά και άνθρωποι από τον πολιτικό χώρο, όπως ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης και Σοφία Βούλτεψη και πολλοί άλλοι.

Η Τζένη Βάνου, που διακρίθηκε με τη χαρακτηριστική φωνή της για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην πλατεία Αττικής και μεγάλωσε στο Βύρωνα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού. Από μικρή ηλικία ζούσε με τον πατέρα της και τραγουδούσε για παρηγοριά, μιας και λόγω διαζυγίου το δικαστήριο της είχε απαγορεύσει  να βλέπει τη μητέρα της.

Στα δεκατέσσερα, μέσα από την γνωριμία της με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κολοκοτρώνη, που ανακάλυψε την φωνή της, πηγαίνει στα ραδιοφωνικά «Κυριακάτικα Πρωινά», όπου και την άκουσε ο Μίμης Πλέσσας, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της,  και την ώθησε στο επαγγελματικό τραγούδι. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Τώρα», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη, και κατευθείαν πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη του 1960, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1972 η γνωριμία της με τον Τόλη Βοσκόπουλο ήταν καθοριστική καθώς της έκλεισε συμβόλαιο στην Columbia, κάτι που της χάρισε μεγάλη επιτυχία καθώς το ρεπερτόριό της έκανε στροφή προς τα λαϊκά τραγούδια.
Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.. Είχε βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

naftemporiki.gr