«H Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ Μάλκι.
«H Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ Μάλκι.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, τόσο η παλαιστινιακή όσο και η ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν πολιτικό θάρρος, αποδεχόμενοι την ειρηνευτική πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ τόνισε «τώρα είναι η στιγμή για να επιδείξουν όλοι εποικοδομητικό πνεύμα», υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες.
Κάνοντας λόγο για μοναδικό momentum στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας, βασισμένης στη λύση των δύο κρατών, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία Κέρι ως χώρα, αλλά και ως ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι σύντομα, με τη συνδρομή της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας γενικότερα, θα προκύψει αυτή η επωφελής, για όλες τις πλευρές, λύση.
Ο κ. Βενιζέλος στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη προβεί στην επεξεργασία ενός πακέτου στήριξης προς τις δύο πλευρές, το οποίο θα εξειδικευθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή την επαύριον της επίτευξης της επιθυμητής συμφωνίας. Παράλληλα εξέφρασε προς τον κ. Μάλκι την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ειρηνευτική προσπάθεια, εάν και με όποιο τρόπο της ζητηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο άριστο κλίμα που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις και πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.
Παράλληλα, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μάλκι να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα, στις 10 Ιουνίου, κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που, όπως είπε, είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας και απόδειξη ότι οι σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο έχουν κεντρική θέση στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ Μάλκι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα των συνομιλιών τους και υπογράμμισε τον ειδικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, έχοντας την Προεδρία της ΕΕ, για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Παράλληλα, συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την πρωτοβουλία του Ιουνίου, τονίζοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή προσδοκά πολλά από αυτή τη συνάντηση.
Ερωτηθείς τι πρέπει να αποφύγουν οι δυο πλευρές (Παλαιστίνιοι- Ισραηλινοί) αυτήν τη στιγμή, για να μην αποτύχει και η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού, ο κ. Μάλκι είπε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει πράξεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης.
Όπως είπε, περάσαμε από αντίστοιχες καταστάσεις και στο παρελθόν και δεν θέλουμε να απογοητευτούμε ξανά. Ωστόσο, εξέφρασε την ευχή να συνεχισθεί η προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ώστε να υπάρξει η βάση για επίλυση, ενώ υπογράμμισε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.