Η πορεία ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, εξετάστηκε στη διάρκεια σύσκεψης.
Η πορεία ολοκλήρωσης του φακέλου υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, εξετάστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο Δημαρχείο Καβάλας με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ανοίγοντας τη συνάντηση της ομάδας εργασίας, υπογράμμισε πως ο Δήμος Καβάλας όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο φάκελος υποψηφιότητας των Φιλίππων, που ουσιαστικά αποτελεί και εθνική υποψηφιότητα της Ελλάδας προς την Unesco.
Τόνισε δε, πως στόχος είναι ο φάκελος να ολοκληρωθεί στο σύνολό του μέσα στο καλοκαίρι ώστε, τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Πολιτισμού να τον καταθέσει στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και τον Φεβρουάριο του 2015 να γίνει η αξιολόγησή του από τον διεθνή οργανισμό.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια αναδρομή των μέχρι σήμερα εργασιών που επιτελέστηκαν σε όλα τα επίπεδα και συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Η επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στον Μάρτιο, ώστε στη συνέχεια ο φάκελος να παραδοθεί στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.
Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π. Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια.
Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.
naftemporiki.gr