Να συνεχίσει τη διαδικασία προσφυγής κατά της Ελλάδας για τη μη αποτελεσματική προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα στη Ζάκυνθο, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα τελευταία έγγραφη προειδοποίηση καλώντας τη να συμμορφωθεί εντός διμήνου με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2002. Η προειδοποίηση αυτή αποτελεί το τελευταίο μέσο πριν η Επιτροπή ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2002, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε εκδώσει καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας κρίνοντας ότι η χώρα μας είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την κοινοτική οδηγία του 1992 για τους φυσικούς οικοτόπους, με δεδομένο ότι δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των τόπων αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα στη Ζάκυνθο.
Τον Δεκέμβριο του 2002, η Επιτροπή απηύθυνε στην Ελλάδα μια πρώτη προειδοποίηση για μη συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου. Αρχικά, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ανταλλαγές στην αλληλογραφία με τις ελληνικές αρχές ήταν ενθαρρυντικές και διαπιστώθηκαν σημαντικά βήματα προόδου. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2004, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, που είναι ο επίσημος φορέας διαχείρισης, διέκοψε τη λειτουργία του λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.
Το καλοκαίρι του 2004, το πάρκο δεν διέθετε προσωπικό και το κοινό δεν ενημερώθηκε καταλλήλως σχετικά με τους τρόπους αποφυγής της παρενόχλησης των τόπων αναπαραγωγής της χελώνας.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, δεν προσλήφθηκαν εποχιακοί φύλακες, δεν υπήρξε κατάλληλη περιπολία της θαλάσσιας περιοχής ούτε ασκήθηκαν έλεγχοι προς αποτροπή των παράνομων δραστηριοτήτων.