Σκληρή επίθεση κατά του φίλου και συντρόφου του στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξαπέλυσε από το Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές, του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, σχετικά με την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ.
Σκληρή επίθεση κατά του φίλου και συντρόφου του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξαπέλυσε από το Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αφορμή για την επίθεση του κ. Βενιζέλου στάθηκαν οι αναφορές, του πρώην καθηγητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Ελλάδα, για την οποία είπε ότι μπήκε με παραποιημένα στοιχεία στην Ευρωζώνη και ότι «δεν υπάρχουν κρατικές δομές» και γι' αυτό έπρεπε «να παρέμβει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντί για το ΔΝΤ», η οποία ασχολείται με την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ζίγκμαρ τις έκανε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ», σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ.
Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν είναι ασύντακτο κράτος, είναι ένα κράτος που έχει προβλήματα όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».
«Έχουμε προβλήματα διαφθοράς, ας πούμε; Έχουμε, ναι. Αλλά αν δείτε πίσω από κάθε σκάνδαλο στην Ελλάδα ποιος υπάρχει, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι υπάρχει συνήθως μια μεγάλη γερμανική εταιρεία, η Siemens, η Ferrostahl, η MAN, η Daimler Chrysler... Άραγε, ποιος είναι αυτός που έχει το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι αυτή έγινε το 2001 με μια ελαστική ερμηνεία των στοιχείων, ώστε να μπει και η Ιταλία, η οποία είχε χειρότερα στοιχεία από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «όλες οι χώρες έχουν εφαρμόσει διάφορους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος και της βιωσιμότητας του χρέους τους.
»Για ποιο μέγεθος του ελληνικού δημοσίου χρέους μιλάμε; Το ελληνικό δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς είναι 330 δισ. ευρώ. Οι τρεις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν συνολικά δημόσιο χρέος 7 τρισ. ευρώ! Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι τεράστιες. Εάν υπάρξει ένα πρόβλημα χρηματοδότησης μια μεγάλης χώρας υπάρχει απειλή για την ύπαρξη του κοινού νομίσματος. Εμείς είμαστε αναμφίβολα συστημικό πρόβλημα, όπως κάθε χώρα της Ευρωζώνης, αλλά θυμηθείτε λίγο τα απόλυτα μεγέθη που είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με αυτό που είναι η Ευρωζώνη ως όγκος δημοσίου χρέους».
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις ευρωεκλογές Μάρτιν Σουλτς, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παραποιήθηκαν από τον Τύπο, συνεργάτης του κ. Βενιζέλου σημείωνε το κακό «timing» που διάλεξε ο κ. Γκάμπριελ να αναφερθεί στην Ελλάδα. Μια περίοδο που, όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση «ματώνει στην κυριολεξία για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου στο Στρασβούργο να οργανώσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την πληγείσα από τους σεισμούς Κεφαλονιά και κυρίως να ενεργοποιήσει το Κοινοτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, προκειμένου να ανευρεθούν κονδύλια για την ανασυγκρότηση του νησιού εν όψει του θέρους, που είναι και ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, βρίσκεται σε καλό δρόμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ