«Ο θεσμός της ενιαίας τιμής του βιβλίου λειτουργεί θετικά και θα υποστηρίξουμε τη διατήρησή του», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Ο θεσμός της ενιαίας τιμής του βιβλίου λειτουργεί θετικά και θα υποστηρίξουμε τη διατήρησή του», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε σημερινή σύσκεψη με εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου.
«Είμαι γενικά υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εκεί όπου αυτή μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή, δηλαδή στον πολίτη. Όμως, το βιβλίο δεν είναι σε διατίμηση. Ούτε η εκδοτική αγορά είναι κλειστή. Πιστεύω ότι ο θεσμός της ενιαίας τιμής λειτουργεί θετικά και η κατάργησή του δεν θα λύσει προβλήματα. Αντίθετα θα δημιουργήσει νέα».
Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επιβεβαίωσε σήμερα σε εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου τη θέση του υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής, θέμα για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου δε θα επηρεάσει καταστροφικά μόνο την αγορά του βιβλίου. Θα επηρεάσει σοβαρά τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας», τόνισε στη σύσκεψη με τον υπουργό ο κ. Αθανάσιος Ψυχογιός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου. Την ΕΝΕΛΒΙ εκπροσώπησαν επίσης οι κ.κ. Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Νίκας, το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών ο κ. Φαίδων Κυδωνιάτης, την Εταιρία Συγγραφέων ο κ. Δημήτρης Καλοκύρης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε ο Διευθυντής Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Αθανάσιος Μαράντος και παράγοντες του υπουργείου.
«Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα δεν αφορά μόνο έναν εμπορικό χώρο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά τις τοποθετήσεις των παρισταμένων. «Άλλωστε, και τα βιβλιοπωλεία, που διαπιστώνω με ενδιαφέρον ότι αρχίζουν και πάλι να τολμούν μέσα στην κρίση, δεν έχουν μόνο μια σεβαστή εμπορική διάσταση. Είναι και χώροι αγοράς με την αρχαία έννοια, είναι πεδία ανταλλαγής απόψεων και καλλιέργειας του πολιτισμού. Αυτή η λειτουργία τους δεν πρέπει να υπονομευθεί».
Σε συζήτηση, εξάλλου, για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται τον Μάιο, συμπίπτει δηλαδή φέτος με την περίοδο των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών, εξετάστηκε το ενδεχόμενο για την καλύτερη προβολή της να μετατεθεί κατά τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε επίσης να προχωρήσουν συνεννοήσεις με πρεσβείες και άλλους διεθνείς φορείς για την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισήμανε ότι η απόφαση να καταργηθεί ήταν ειλημμένη, «αλλά δε θα μπορούσε η χώρα να μην έχει ένα σοβαρό, δημόσιο φορέα για το βιβλίο». Διαβεβαίωσε δε ότι η ένταξη των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο αναμορφούμενο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού (όπως μετονομάζεται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού) προχωρεί εντατικά.
naftemporiki.gr