Πολιτική
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2004 20:09

ΠΑΣΟΚ: Αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού η εκλογή στο Σ.Α.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2005-2006:

«... Η θετική αυτή εξέλιξη δεν αποτελεί την κατάληξη μιας εσωτερικής τυπικής διαδικασίας του ΟΗΕ. Είναι αντίθετα αποτέλεσμα μακροχρόνιας διπλωματικής εκστρατείας, έντονης κινητικότητας, σχεδιασμού, διαβουλεύσεων και συμμαχιών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, τα προηγούμενα χρόνια, με κορυφαία στιγμή την ομόφωνη απόφαση των κρατών, που συμμετέχουν στη λεγόμενη "Δυτική Ομάδα", στις 26 Αυγούστου 2003, με την οποία υιοθετήθηκε η ελληνική υποψηφιότητα...

Το ΠΑΣΟΚ με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στην εξωτερική πολιτική, με την ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας, με την ανάδειξη της Ελλάδας σε παράγοντα επίλυσης κρίσεων, ειρήνης και σταθερότητας, έχει αφήσει στην κυβέρνηση της ΝΔ ένα μεγάλο κεφάλαιο, που καλείται να το αξιοποιήσει, προς το συμφέρον της πατρίδας μας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της περιοχής μας.

Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ βρίσκονται μπροστά σε "ανοιχτές πληγές", το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Ιράκ, την κρίση στη Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, τις συγκρούσεις στην Αφρική, τη διεθνή τρομοκρατία, τη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, δίνει τη δυνατότητα δυναμικής παρουσίας και ανάληψης πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Θα πρέπει δε να αξιοποιηθεί και να μην αποτελέσει μια παρένθεση απλής γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης».