Η επικείμενη φορολογική επιβάρυνση του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί την προμετωπίδα των φετινών κινητοποιήσεων του κλάδου, καθώς επιτείνει τις συνέπειες της διαχρονικής αγκίστρωσης της αγροτικής παραγωγής από την εκάστοτε κεντρική εξουσία σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η επικείμενη φορολογική επιβάρυνση του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί την προμετωπίδα των φετινών κινητοποιήσεων του κλάδου, καθώς επιτείνει τις συνέπειες της διαχρονικής αγκίστρωσης της αγροτικής παραγωγής από την εκάστοτε κεντρική εξουσία σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Τι ζητούν οι αγρότες
Μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, μία ρύθμιση από την οποία εξαιρούνται όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα έως και 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα εισπράττουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την εξαίρεση των περιπτώσεων με τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ (μικτά), όπως και τη θέσπιση αφορολόγητου για οικογενειακά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί).
Παράλληλα, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, οι εκπρόσωποι του κλάδου αξιώνουν την προμήθεια πετρελαίου και νυχτερινού ρεύματος χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου. Επιπλέον, διατυπώνονται αιτήματα που αφορούν στη διευκόλυνση δανειοδότησης από τις τράπεζες, όπως και στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων («κούρεμα» 30% έως 200.000 ευρώ) αλλά και οφειλών στην εφορία («όχι» σε πλειστηριασμούς κατοικιών ή κτημάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ).
Μεταξύ άλλων, τα αγροτικά συνδικάτα ζητούν να αποτραπούν δρομολογούμενες περικοπές -και ευρύτεροι περιορισμοί- στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για την περίοδο 2015-20, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και να διασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Το κλίμα στα μπλόκα
Από το μπλόκο διαμαρτυρόμενων αγροτών στη Νίκαια, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κώστας Τζέλλας περιγράφει στο naftemporiki.gr το πλαίσιο των κινητοποιήσεων και θέτει ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι επόμενες κινήσεις στη Νίκαια
«Περιμένουμε και άλλα τρακτέρ να ενισχύσουν το μπλόκο, το οποίο διοργανώνει και συμμετέχει σε μία σειρά από συλλαλητήρια. Προσανατολιζόμαστε σε πανελλαδική γενική συνέλευση όλων των μπλόκων το ερχόμενο Σάββατο. Για την Κυριακή έχουμε καλέσει σε παλλαϊκή συγκέντρωση, εδώ στη Νίκαια, όπου περιμένουμε φορείς της Θεσσαλίας, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Τη Δευτέρα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, θα ζητήσουμε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η προσπάθεια είναι συνεχής, οι αγρότες να είναι σίγουροι ότι είμαστε δίπλα τους, δεν είμαστε απέναντι (…) η συζήτηση που κάνουμε τόσο εμείς όσο και οι αγρότες με το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζεται», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτιμώντας ότι συν τοις άλλοις θα λύσει προβλήματα όπως οι «ελληνοποιήσεις», τα πλαστά τιμολόγια και οι όποιες παρασπονδίες στην επιστροφή φόρων.
«Επανεξετάζουμε, λοιπόν το αφορολόγητο όριο, δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με το όριο αυτό. Ζητήσαμε ένα εύρος συν - πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος επί του παρόντος δεν φαίνεται να πείθει τους εκπροσώπους των συνδικάτων στα μπλόκα.
Χωρίς βηματισμό ο αγροτικός τομέας
Οι επιπτώσεις της ύφεσης, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι άμεσες συνέπειες των μέτρων τα οποία προκρίνει για τον αγροτικό τομέα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την ελληνική αγροτική παραγωγή η οποία σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στερείται ενός στρατηγικού σχεδίου μακράς πνοής, κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της.
«Για παράδειγμα η καλλιέργεια βαμβακιού δεν μπορεί να λειτουργήσει ποτέ ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει μέσο γεωργικό κλήρο 47 στρεμμάτων, όταν ο μέσος κλήρος στην ΕΕ ανέρχεται στα 1500 στρέμματα και στην Ουκρανία στα 18.000…», αναφέρει χαρακτηριστικά στο naftemporiki.gr ο τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Ο ίδιος προκρίνει μία αγροτική στρατηγική η οποία θα βασίζεται πάνω σε τρία συγκριτικά ελληνικά πλεονεκτήματα:
Ο κ. Μιχαηλίδης παρατηρεί ότι από το 1981, δηλαδή από την έναρξη της πολιτικής των επιδοτήσεων, δημιουργήθηκε μία πελατειακή σχέση ανάμεσα στον αγρότη και το πολιτικό σύστημα, αντί για μία εποικοδομητική συνεργασία με στόχο την εκπαίδευση και την επένδυση.
Ο ίδιος κάνει λόγο αφενός για ένα διαχρονικό «πολιτικάντικο παιχνίδι» γύρω από τις εκάστοτε αγροτικές κινητοποιήσεις, αφετέρου για αδράνεια στη διευθέτηση καίριων ζητημάτων όπως για παράδειγμα η μείωση της απόστασης ανάμεσα στον αγρότη και τον καταναλωτή.
«Χρειάζεται μία συμφωνημένη αγροτική πολιτική, με άξονες την τοπική ανάπτυξη, την αυτάρκεια και την εξάλειψη της κοινωνικής απαξίωσης του αγρότη, ο οποίος σήμερα νιώθει παραμελημένος», εκτιμά ο τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μία στροφή του εργατικού δυναμικού προς τις αγροτικές δραστηριότητες:
«Ούτε για αστείο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 80% των νέων αγροτών οι οποίοι εισήλθαν στην παραγωγή σαλιγκαριών το 2009 σήμερα βρίσκεται εκτός δραστηριότητας».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]