Με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών συνδικαλιστικών νεολαιών 10 ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών συνδικαλιστικών νεολαιών 10 ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και οι εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας τόνισαν στη γερμανίδα Καγκελάριο τις καταστροφικές συνέπειες, σε όλους τους τομείς από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχουμε πλέον μια χαμένη γενιά. Χωρίς προοπτική ανάπτυξης χάνεται το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας αφού οι πιο εκπαιδευμένοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Οι νέοι είναι άνθρωποι, δεν είναι αριθμοί.» δήλωσε ο γραμματέα νεολαίας της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ.
Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει ανοικτά για τα μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας υπεραμύνθηκε αυτών, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις της από αυτές της Ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής νεολαίας.
Όσον αφορά στα προγράμματα απασχόλησης που αποφάσισε η διάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ευρώπης τον περασμένο Ιούλιο, τονίστηκε για ακόμα μία φορά από την πλευρά της ΓΣΕΕ ότι αποφασίστηκαν χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία και τα συνδικάτα και χαρακτηρίστηκαν ελλειμματικά με δεδομένο το γεγονός ότι δεν οδηγούν σε αξιοπρεπή και μόνιμη εργασία αλλά στην εκμετάλλευση φθηνού εργατικού δυναμικού, που οδηγείται με τη σειρά του στην περιθωριοποίηση και συχνά στο νεοναζισμό.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα συσσωρευμένα παράπονα των εκπροσώπων της συνδικαλιστικής νεολαίας της Ευρώπης, για τις άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές που εφαρμόζονται, δε φαίνεται να θορύβησαν τη κ Μέρκελ, που ακολουθεί όπως όλα δείχνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, με βάση τοποθέτησή της, αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα της λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δε μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας των νέων, στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως αυτό το μέτρο επιβάλλεται ευρέως με δική της ευθύνη.