Πολιτιστικά
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 16:31

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Καθηγητής Μπέρναρντ Ζίμερμαν

Τον κορυφαίο μελετητή του αρχαιοελληνικού δράματος και κυρίως της αριστοφανικής κωμωδίας, τον Καθηγητή Μπέρναρντ Ζίμερμαν, εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας η Ακαδημία Αθηνών.

Τον κορυφαίο μελετητή του αρχαιοελληνικού δράματος και κυρίως της αριστοφανικής κωμωδίας, τον Καθηγητή Μπέρναρντ Ζίμερμαν, εξέλεξε στις 30 Ιανουαρίου ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας η Ακαδημία Αθηνών.

Ο κ. Ζίμερμαν είναι τακτικός Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ από το 1997, ενώ έχει υπηρετήσει ως βοηθός και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, έκτακτος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και τακτικός Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ από το 1992 έως το 1997. Επίσης, έχει εκλεγεί, χωρίς να αποδεχθεί τον διορισμό, τακτικός Καθηγητής και στα Πανεπιστήμια του Τούμπιγκεν και της Βασιλείας.

Το επιστημονικό έργο του, που περιλαμβάνει 12 μονογραφίες, 312 άρθρα, συμβολές σε συλλογικούς τόμους και βιβλιοκρισίες, και την συνεπιμέλεια 31 τόμων, περιστρέφεται γύρω από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία, τομέα στον οποίο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως μελετητές. Το δίτομο έργο του για τα λυρικά μέρη των κωμωδιών του Αριστοφάνη έχει χαρακτηριστεί από την κριτική ως «βασικό έργο της αριστοφανικής έρευνας» και ως «ανεκτίμητη συμβολή», ενώ η μονογραφία του για τον διθύραμβο έχει καθιερωθεί ως το «βιβλίο αναφοράς» γι’ αυτό το, εν πολλοίς, αινιγματικό είδος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι Εισαγωγές στην αρχαία τραγωδία και την αρχαία κωμωδία που αποτελούν τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος στα γερμανικά Πανεπιστήμια, αλλά και οι πολυάριθμες μελέτες του για την πρόσληψη της αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας στη νεότερη εποχή.

Ο κ. Ζίμερμαν είναι πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Κλασσικών Φιλολόγων, τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης και Γραμματεύς της Τάξεως της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας και επικεφαλής ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος 20ετούς διάρκειας της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης για τον σχολιασμό των αποσπασμάτων των αρχαίων κωμικών ποιητών.