Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών θα πρέπει να προβλέπουν οι εθνικοί δικαστές όταν καταδικάζουν στη μέγιστη ποινή παραβάτες για σοβαρά αδικήματα που αφορούν στη χειραγώγηση των χρηματαγορών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών θα πρέπει να προβλέπουν οι εθνικοί δικαστές όταν καταδικάζουν στη μέγιστη ποινή παραβάτες για σοβαρά αδικήματα που αφορούν στη χειραγώγηση των χρηματαγορών, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικότερα, με τους νέους κανόνες, που εγκρίθηκαν με 618 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 43 αποχές, γίνονται αυστηρότερες οι ποινικές κυρώσεις και προβλέπονται ακόμη και ποινές φυλάκισης για σοβαρές καταχρήσεις της αγοράς, όπως η ανάρμοστη κατοχή και δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών, η χειραγώγηση της αγοράς καθώς επίσης η παρακίνηση, ηθική αυτουργία ή συνέργεια σε αυτά.
Προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή των κυρώσεων σε όλη την Ε.Ε, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τους δικαστές τους, όταν αυτοί καταδικάζουν τους παραβάτες στη μέγιστη ποινή, να προβλέπουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών για τα πιο σοβαρά αδικήματα της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών ή της χειραγώγησης της αγοράς και τουλάχιστον δύο ετών για ανάρμοστη δημοσιοποίηση πληροφοριών.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ορισμοί των αδικημάτων και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για αυτά θα πρέπει να εναρμονιστούν.
Ως αξιόποινες πράξεις χειραγώγησης της αγοράς που θα μπορούσαν να τιμωρούνται με τέσσερα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζονται η πραγματοποίηση συναλλαγής ή η διαβίβαση εντολής που παρέχει ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση ή την τιμή ενός ή περισσότερων χρηματοπιστωτικών μέσων ή η διαβίβαση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών για τη σκόπιμη χειραγώγηση του υπολογισμού του κριτηρίου αξιολόγησης, όπως στην περίπτωση των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor.
Τα κράτη μέλη παραμένουν ελεύθερα να καθορίσουν ή να διατηρήσουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την κατάχρηση της αγοράς από αυτές που προβλέπονται από τους νέους κανόνες. Από τη στιγμή που το νομοσχέδιο εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες στη διάθεσή τους για να το θέσουν σε εφαρμογή.
Η Αρλίν ΜακΚάρθι (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), εισηγήτρια εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για ένα μεγάλο βήμα προόδου, που θα βοηθήσει τα δικαστήρια όλης της Ε.Ε. να θέσουν τέλος στις πρακτικές κατάχρησης της αγοράς.
«Πρόκειται για τον πρώτο νόμο που θεσπίζει αυστηρές ποινικές κυρώσεις για την κατάχρηση της αγοράς, ορίζοντας ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων ετών για σοβαρά αδικήματα, όπως η κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών και η χειραγώγηση της αγοράς. Το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (LIBOR)ενδέχεται να μην είναι το τελευταίο - οι καταγγελίες για χειραγώγηση της αγοράς κάνουν επίσης την εμφάνισή τους στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ξένου συναλλάγματος», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι εγκληματίες που πλουτίζουν μέσω της χειραγώγησης των αγορών και της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνο διοικητικές κυρώσεις.