Πολιτική
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2004 17:07

Να κάνει την αυτοκριτική του κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου ο Ε. Μπασιάκος

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των αγροτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/18/970704.htm .

«Ο κ. Παπανδρέου, καλό θα ήταν να μην ξεχνά τη δική του παρέμβαση ως υπουργού Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -στις 18/9/2000- όταν αποδέχτηκε άκριτα τη δυνατότητα ανεξέλεγκτης εισαγωγής αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας από ορισμένες τρίτες χώρες, καταργώντας κάθε υφιστάμενο ποσοτικό περιορισμό και κάθε μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος με ταυτόχρονη απαλλαγή από δασμούς και επιβαρύνσεις», τόνισε ο κ. Μπασιάκος στο Λουξεμβούργο όπου συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ας αναζητήσει ακόμη την αιτία της σημερινής κρίσης στη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων των αμπελοοινικών προϊόντων την τελευταία τριετία λόγω της διευκόλυνσης των εισαγωγών και της σημαντικής μείωσης των εξαγωγών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι την περίοδο 2000-2003 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17,8%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,1%. Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων στα 620 δισ. δραχμές το 2002 και στα 670 δισ. δραχμές το 2003», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τέλος το κόστος παραγωγής, ο κ. Μπασιάκος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να κάνει την αυτοκριτική του, όταν στις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαντούσε με ένα κατηγορηματικό «όχι».