Κόσμος
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2014 07:17

Στο Κίεβο η Κάθριν Άστον

Στην Ουκρανία μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης, στην οποία θα περιληφθεί ενδεχομένως η προσφορά μιας οικονομικής βοήθειας, τη χορήγηση της οποίας εξετάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Στην Ουκρανία μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης, στην οποία θα περιληφθεί ενδεχομένως η προσφορά μιας οικονομικής βοήθειας, τη χορήγηση της οποίας εξετάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα πως συζητούν με την Ε.Ε. για τη βοήθεια αυτή, το ύψος της οποίας δεν διευκρινίστηκε..

Αυτή η στήριξη προς το Κίεβο θα πραγματοποιηθεί «μετά το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και όταν η χώρα ξαναπάρει την οδό της οικονομικής ανάκαμψης μέσω του ΔΝΤ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Πρέπει ακόμη το Κίεβο να δεσμευθεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων και να πάψουν οι βιαιότητες, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι υπηρεσίες της κ. Άστον, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Wall Street Journal η κ. Άστον είχε αναφέρει ότι το «Ουκρανικό Σχέδιο» θα αφορά διάφορους τομείς της οικονομίας «για να βελτιωθούν τα πράγματα», προσθέτοντας πως «οι αριθμοί δεν είναι μικροί».

Οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν προβεί προς το παρόν σε κάποιο σχόλιο. «Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις δηλώσεις, επειδή δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω. Ουδείς μου έχει μιλήσει γι' αυτές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που επέστρεψε χθες στην εργασία του, μετά από πλήρη σιωπή τεσσάρων ημερών η οποία δικαιολογήθηκε με μια αναρρωτική άδεια, προτίμησε να κατακεραυνώσει «τον εξτρεμισμό» των διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκίνηση μίσους» με κίνητρο «τον αγώνα για την εξουσία».

Οι δηλώσεις αυτές φάνηκε να απηχούν μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε καλέσει λίγες ώρες νωρίτερα την ουκρανική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις «απειλές» και τα «τελεσίγραφα» ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να «εξέλθει από τη βαθιά κρίση» στην οποία βρίσκεται, «παραμένοντας παράλληλα εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Σε σύντομο απόσπασμα της παρέμβασής του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο κ. Γιανουκόβιτς δεν αναφέρθηκε ούτε στην πρόταση της Δύσης για βοήθεια ούτε στα αιτήματα για συνταγματική αναθεώρηση και αμνηστία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Το κοινοβούλιο επαναλαμβάνει εξάλλου σήμερα τις εργασίες του. Η αντιπολίτευση αναμένεται ότι θα επωφεληθεί για να προτείνει ένα νέο νόμο περί αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί, ο οποίος θα αντικαταστήσει αυτόν που εξαρτά την εφαρμογή του από την εκκένωση εκ μέρους των αντιπολιτευομένων των δημόσιων κτηρίων τα οποία έχουν καταλάβει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο