Ο Κώστας Τσόκλης «σχολιάζει» με τον δικό του καλλιτεχνικό τρόπο μια καταστροφή, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, μέσα από την νέα του έκθεση, με τίτλο «Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης».
Σαν «μία προσπάθεια λύτρωσης από τον διπλό βανδαλισμό που διεπράχθη πέρυσι το καλοκαίρι, στη Σπιναλόγκα», μετά το τέλος της εκδήλωσης «Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός», ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης δημιούργησε με το ίδιο πάθος μια νέα σειρά έργων, για να εκφράσει τα συναισθήματά του για το θλιβερό αυτό συμβάν.
Απογοητευμένος, αλλά και επίμονος, ο Κώστας Τσόκλης «σχολιάζει» με τον δικό του καλλιτεχνικό τρόπο μια καταστροφή, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, μέσα από την νέα του έκθεση, με τίτλο «Ο βανδαλισμός ως πηγή έμπνευσης», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Αστρολάβος - Δεξαμενή, σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, από τις 8 έως τις 10.30 το βράδυ.
Με θέμα τον Σταυρό, η έκθεση αναφέρεται στην κλοπή των 13 εντοιχισμένων σχεδίων, που ο καλλιτέχνης χάρισε στο νησί ως ανάμνηση, και στην καταστροφή του έργου του «Εκρηγνυόμενος σταυρός», το οποίο ήταν ένα ανάθημα στους εκατοντάδες λεπρούς, που πέρασαν τη δυστυχισμένη τους ζωή και πέθαναν ανώνυμοι πάνω στο αφιλόξενο ξερονήσι, και είχε φτιαχτεί επί τόπου μέσα σε γενική παραδοχή και ενθουσιασμό, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τύχη του.
Κρίμα… Μια ακόμα σκισμένη σελίδα
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσόκλης: «Δυστυχώς, το έργο, αντί να προστατευτεί, θυσιάστηκε στον βωμό της παρελθοντολατρείας, της τυπολαγνείας και του πείσματος. Κρίμα τόσος κόπος, τόσοι κίνδυνοι που διατρέξαμε, για να το στήσουμε, τόσα χρήματα, τόση αμοιβαία αγάπη που χάθηκε! Κρίμα, όμως, προπάντων για το νησί, που του έσκισαν μια ακόμα σελίδα από το βιβλίο του πολυτάραχου βίου του. Προσπάθησα, μα δεν μπόρεσα να το διασώσω...».
Έτσι, για να αντικαταστήσει τα έργα που καταστράφηκαν, χάθηκαν και εκλάπησαν, δημιούργησε μια σειρά ζωγραφικών έργων μικτής τεχνικής, στα οποία βλέπει το έργο του, τον «Σταυρό», σαν ένα ζωντανό οργανισμό, που συμβολικά υφίσταται τα δεινά, που περνά ο καλλιτέχνης, όταν ένα σημαντικό έργο του δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τους συγχρόνους του και καταλήγει να καταστρέφεται!
Ιεροσυλία για την ίδια την Τέχνη
«Κανένα έργο τέχνης ποτέ δεν έχει βρεθεί στα σκουπίδια. Κάτι τέτοιο είναι ιεροσυλία για την ίδια την Τέχνη όχι μόνο ενός ήδη αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, αλλά ακόμη και του πιο άσημου ή του πιο ατάλαντου. Η Τέχνη περιέχει την έννοια της ανθρώπινης ευαισθησίας που τη δημιούργησε και είναι αδιανόητο να καταστρέφεται! Σε παγκόσμιο επίπεδο, ευτυχώς, οι αρμόδιοι έχουν συνείδηση του ότι η Τέχνη του χθες, η Τέχνη του σήμερα και η Τέχνη του αύριο, μπορούν και επιβάλλεται να συνυπάρχουν, καθώς είναι μέρος της Ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας ενός τόπου και μνημεία για τις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε αυτή η έκθεση να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι στην ευαισθησία των αρμόδιων και στον τόπο μας, καθώς ο τρόπος που σέβεται ένας λαός την Τέχνη του δείχνει και το πνευματικό του επίπεδο», σημειώνουν οι συντελεστές της.
Πληροφορίες
Γκαλερί Αστρολάβος - Δεξαμενή: Ξανθίππου 11 – Κολωνάκι, τηλ.: 210 7294342. Διάρκεια έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου έως 22 Μαρτίου.
naftemporiki.gr