Κόσμος
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 15:40

Στα 3 εκατ. ευρώ η περιουσία που κληροδότησε ο Ν. Μαντέλα

Η περιουσία του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, την οποία κληροδοτεί στη διαθήκη του, υπολογίσθηκε προσωρινά σε 3,06 εκατομμύρια ευρώ.

Η περιουσία του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα υπολογίσθηκε προσωρινά σε 46 εκατομμύρια ραντ (3,06 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε τη Δευτέρα στον Τύπο ένας εκ τρων τριών εκτελεστών της διαθήκης του εκλιπόντος νοτιοαφρικανού ηγέτη, ο δικαστής Ντικγκάνγκ Μοσενέκε.

Ο κ. Μοσενέκε δήλωσε πως έγινε μια προσωρινή καταγραφή η οποία έδειξε «προσωρινή αξία 46 εκατομμυρίων ραντ», κατά τη δημόσια ανάγνωση της διαθήκης, η οποία προβλέπει κληροδοτήματα σε πρώην σχολεία στα οποία είχε φοιτήσει ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς και στο κόμμα του, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

Ο δικαστής δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η διανομή της περιουσίας έγινε δεκτή το πρωί της Δευτέρας από την οικογένεια του Μαντέλα, μέχρι στιγμής χωρίς αμφισβητήσεις.

Η τρίτη σύζυγος του Μαντέλα, Γκράσα Μασέλ, ενδέχεται να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην περιουσία, δήλωσε ακόμη ο κ. Μοσενέκε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία συνόψισε μέρη της 40σέλιδης διαθήκης του Μαντέλα.

Ο Μοσενέκε δήλωσε ότι τμήμα της περιουσίας θα κατανεμηθεί σε τρία καταπιστεύματα που δημιουργήθηκαν από τον Μαντέλα, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα οικογενειακό καταπίστευμα σχεδιασμένο για να μεριμνά για τα πάνω από 30 παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του.

Ο Μαντέλα περιέλαβε επίσης στη διαθήκη του τα παιδιά της Γκράσα Μασέλ, την οποία παντρεύτηκε όταν εκείνος ήταν 80 ετών.

Η ανάγνωση της διαθήκης του Μαντέλα αναμένεται να πυροδοτήσει άλλον ένα γύρο διενέξεων μεταξύ των μελών της μεγάλης οικογένειάς του σχετικά με την οικονομική κληρονομιά του ηγέτη του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.