Το Ισραήλ προσφέρει αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των εννέα Τούρκων που σκοτώθηκαν το 2010 στο κατάστρωμα του Μαβί Μαρμαρά, κινούμενοι προς τη Γάζα.
Το Ισραήλ προσφέρει αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των εννέα Τούρκων οι οποίοι σκοτώθηκαν το 2010 από τον ισραηλινό στρατό κατά την έφοδό του στη νηοπομπή που έπλεε ανοικτά της Γάζας, γράφει τη Δευτέρα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Επικαλούμενη «δυτικές διπλωματικές πηγές», η εφημερίδα προσθέτει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν πρόοδο αλλά ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί συμφωνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο με την επίσκεψη στην Άγκυρα ισραηλινής αντιπροσωπείας.
Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στις οικογένειες των νεκρών αλλά θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο και θα δίδονται στις οικογένειες σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υπογραφεί καμιά συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που έχουν προγραμματιστεί για την 30ή Μαρτίου, σε περίπτωση που ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φοβηθεί ότι μια συμφωνία με το Ισραήλ ίσως τον βλάψει πολιτικά.
Στις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ισραήλ επιθυμεί η Τουρκία να αποποιηθεί τη δικαστική δίωξη των ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην αναχαίτιση της νηοπομπής, ώστε η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να μην περιοριστεί στην απλή επιστροφή του τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, προσθέτει η εφημερίδα.
Ήδη τεταμένες μετά την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση «Σιδηρούς Θόλος» στη Λωρίδα της Γάζας οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, στρατηγικών συμμάχων από τη δεκαετία του 1990, επιδεινώθηκαν την 31η Μαΐου του 2010 κατά την ισραηλινή έφοδο σε στολίσκο στον οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που επεδίωκαν να «σπάσουν» τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς.
Εννέα επιβάτες του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.