Κόσμος
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 14:34

Λευκωσία: Απαράδεκτες οι τουρκικές παρενοχλήσεις

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διευκρινίζοντας ότι το νορβηγικό πλοίο στο οικόπεδο 7 «παρενοχλήθηκε φραστικά» και δεν καταδιώχθηκε. 

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διευκρινίζοντας ότι το νορβηγικό πλοίο στο οικόπεδο 7 «παρενοχλήθηκε φραστικά» και δεν καταδιώχθηκε

Όπως είπε, η τουρκική φρεγάτα δια ασυρμάτου κάλεσε το σεισμογραφικό πλοίο που διεξήγαγε τρισδιάστατες έρευνες να εγκαταλείψει την περιοχή.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά, συμπληρώνοντας ότι το περιστατικό θα πρέπει να προβληματίσει, τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν όσο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κοινή διακήρυξη. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, μέσω προκλήσεων και απειλών, δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. «Εμείς», τόνισε, «δεν θα ακολουθήσουμε αυτά τα παιχνίδια των προκλήσεων».

«Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους είναι ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα», κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, KYΠΕ