Πολιτική
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 06:57

Σκωτσέζικο ντους από τους δανειστές

Το σκωτσέζικο ντους στην κυβέρνηση εκ μέρους των δανειστών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το σκωτσέζικο ντους στην κυβέρνηση εκ μέρους των δανειστών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Χθες κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξέφραζε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, την έκπληξή του για το δημοσίευμα  του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έκθεση του γερμανικού υπουργείου Oικονομικών, όπου ναι μεν γίνεται λόγος για σκέψεις του Βερολίνου να προβεί σε κινήσεις ώστε να στηριχθούν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης από την ελληνική πλευρά ενός νέου πακέτου μέτρων.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση το έχει απορρίψει κατηγορηματικά όντας αποφασισμένη να συμμορφωθεί σε όσα έχει η ίδια υπογράψει και να ενταχθεί στον έτσι κι αλλιώς αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης που θα ισχύει για όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στο μέτρο που το δημοσίευμα απηχεί την αλήθεια καθίσταται κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι αγεφύρωτο.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί εντός της κυβέρνησης που συστήνουν ψυχραιμία και σημειώνουν ότι δεν βλέπουν αρνητικά την υιοθέτηση μέτρων όπως για παράδειγμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, την ορθή λειτουργία των φορολογικών αρχών, την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων ή την κατάρτιση του κτηματολογίου που μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας, σε αντάλλαγμα ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το ζήτημα, λέει κυβερνητικός βουλευτής, είναι να δούμε πώς θα γίνει η απομείωση του χρέους, σε τι ύψος, ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν και μια σειρά από άλλους κρίσιμους παράγοντες.

Άλλωστε, συνεχίζει, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ακούγεται, το φλέγον ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού παραμένει. Και κάλυψη με δανεισμό από την αγορά με υψηλά επιτόκια είναι απαγορευτική. Συνεπώς, καταλήγει, «οι πάντες πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι με ψυχραιμία και έχοντας επίγνωση της κατάστασης».

Οι δύο δόσεις πάντως που εκκρεμούν, ύψους 8,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι τέλος Μαΐου.

Για να γίνει αυτό η κυβέρνηση έχει πάρα πολλά να κάνει. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν πάνω από 150 εκκρεμότητες που η τρόικα ζητά να επιλυθούν. Και αυτή τη στιγμή επικρατεί  στασιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά σε πολύ μικρό χρόνο και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ