Ο «Τρωικός Πόλεμος» ξετυλίγεται επί σκηνής μέσα από ένα υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, σε κείμενο του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς.
Η φαντασία και η ποίηση μάς ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, όπου θεοί και άνθρωποι συνυπάρχουν και επικοινωνούν, ζωντανεύοντας για μια ακόμα φορά έναν επικό πόλεμο.
Ο «Τρωικός Πόλεμος» ξετυλίγεται επί σκηνής μέσα από ένα υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, σε κείμενο του Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς, από το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 11.30 το πρωί και στις 3 μετά το μεσημέρι.
Προσαρμοσμένη στο απλό σημερινό ιδίωμα
Με ηθοποιούς, χορευτές, ακροβάτες και ζωντανή ορχήστρα, η παράσταση, που βασίζεται στη μυθολογία, τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς, αλλά είναι προσαρμοσμένη στο απλό σημερινό ιδίωμα, αφηγείται ολόκληρο τον μύθο του Τρωικού Πολέμου, από το μήλο της ΄Εριδας μέχρι τον Δούρειο Ίππο. Το ερωτικό ειδύλλιο, η επική αφήγηση, το ρομαντικό δράμα και το κινηματογραφικό σασπένς εναλλάσσονται συναρπαστικά, ενώ το χιούμορ και η πικρή ειρωνεία χρωματίζουν τη δράση.
Διαχρονικές αξίες για το μάταιο, μα και μοιραίο γεγονός του πολέμου και οι ανθρώπινες αδυναμίες, που συνυπάρχουν με το μεγαλείο του ηρωισμού, εκφράζονται από τα επεισόδια και τις εικόνες, ενώ ο λόγος, εύρυθμος ή πεζός, διανθίζεται με ομηρικά γνωμικά και αρχαίες λέξεις. Τα πρωτότυπα τραγούδια και η μουσική παραπέμπουν στην ελληνική παράδοση, αρχαία και πρόσφατη, χρησιμοποιώντας στοιχεία τζαζ και ροκ. Όλα αυτά μέσα σε ένα σύγχρονο αισθητικό κλίμα, που αξιοποιεί ακόμα και τις πολεμικές τέχνες, χωρίς να προδίδεται το ήθος και το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τέχνης.
Μύθος ή ιστορικό γεγονός;
Στην ελληνική μυθολογία, ο Τρωικός Πόλεμος ήταν μια δεκαετής πολεμική σύγκρουση των Ελλήνων με τους Τρώες κάτω από τα τείχη της Τροίας. Η κύρια αφορμή του ήταν η αρπαγή της Ελένης, της συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, από τον πρίγκιπα της Τροίας, Πάρη. Ο πόλεμος αυτός είναι από το κύρια γεγονότα της ελληνικής μυθολογίας και αποτέλεσε πηγή αστείρευτης έμπνευσης για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, συμπεριλαμβανομένων και των έργων του Ομήρου: της «Ιλιάδας», που εξιστορεί ένα χρονικό διάστημα από το τελευταίο έτος του πολέμου, και της «Οδύσσειας», που εξιστορεί το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Άλλα γεγονότα σχετικά με τον Τρωικό Πόλεμο περιγράφονται στον «Τρωικό επικό κύκλο», από τον οποίο έχουν διασωθεί μόνο μικρά αποσπάσματα. Γεγονότα του πολέμου ενέπνευσαν, επίσης, την αρχαία ελληνική τραγωδία, τη λατινική λογοτεχνία (Αινειάδα του Βιργίλιου) και πολυάριθμα νεώτερα έργα λογοτεχνίας, εικαστικών τεχνών και μουσικής.
Οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν ότι ο Τρωικός Πόλεμος, όπως και τα περισσότερα γεγονότα της μυθολογίας, ήταν ιστορικό γεγονός, που έλαβε χώρα τον 13ο ή τον 12ο αιώνα π. Χ. και ότι η Τροία βρισκόταν στην ασιατική πλευρά του Ελλήσποντου (Δαρδανέλια). Μόλις το 1870, ο γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, μετά από ανασκαφές, ανακάλυψε τη μέχρι τότε εντελώς μυθική Τροία. Σήμερα, το σύνολο της αρχαιολογικής κοινότητας συμφωνεί ότι, πράγματι, η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι η Τροία και ότι σίγουρα υπάρχει κάποιος ιστορικός πυρήνας, όσον αφορά στον πόλεμο. Το ερώτημα, πλέον, είναι κατά πόσο κάποια συγκεκριμένα γεγονότα και πρόσωπα ήταν πραγματικά ή μυθικά.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου, σκηνικά - κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης, μουσική: Κατερίνα Πολέμη, aikido: Κώστας Γλούφτισιος, σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, βοηθός σκηνοθέτη: Τατιάνα Μύρκου, βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη. Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Αντίνοος Αλμπάνης, Μάξιμος Μουμούρης, Δούκισσα Νομικού, Γιώργος Νούσης, Ντορέτα Παπαδημητρίου. Μαζί τους: Μαριάννα Λαγουρού, Νικόλαος Καραγκιαούρης, Χλόη Μάντζαρη, Εύη Χατζάκη, Ράνια Φόβου, Στράτος Γιαπτσές, Αργύρης Γκαγκάνης, Τάσος Καραχανίδης, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Tadeu Liesenfeld, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Νικόλας Μακρής, Τζεφ Μαράουϊ, Ανδρέας Μάσσιος, Άρης Παπαδόπουλος, Μαρίνα Σάττι, Ιβάν Σβιτάιλο, Θανάσης Τσιδίμης.
Πληροφορίες
Παλλάς, CityLink: Βουκουρεστίου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3213100. Τιμές εισιτηρίων: 20, 18, 15 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Παλλάς, καταστήματα Γερμανός, Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Hondos Center, τηλεφωνικά: 210 8938100, ηλεκτρονικά: www.ellthea.gr και www.tickethour.com.
naftemporiki.gr