Υγεία
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 16:00

Βότκα και κάπνισμα «ένοχοι» για τη μεγάλη θνησιμότητα των Ρώσων

Σημαντική αιτία για τη μεγάλη θνησιμότητα των Ρώσων αποτελεί η κατανάλωση βότκας, ειδικά σε συνδυασμό με το πολύ κάπνισμα, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

Σημαντική αιτία για τη μεγάλη θνησιμότητα των Ρώσων αποτελεί η κατανάλωση βότκας, ειδικά σε συνδυασμό με το πολύ κάπνισμα, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη.

Της έρευνας ηγήθηκαν ο καθηγητής Νταβίντ Ζαρίτζε, του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου της Μόσχας, και ο καθηγητής σερ Ρίτσαρντ Πέτο, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως προέκυψε, η πολλή βότκα αποτελεί σημαντικό αίτιο για την πολύ μεγάλη θνησιμότητα των ρώσων ανδρών, το 25% των οποίων πεθαίνουν πριν τα 55.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας αναλύθηκαν επί μία δεκαετία οι συνήθειες 151.000 ανθρώπων και συσχετίστηκε η κατανάλωση βότκας με τον αριθμό και τον χρόνο των θανάτων (περίπου 8.000 πέθαναν μέσα σε δέκα έτη).

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι εβδομαδιαίως. Αναλυτικότερα, ένας γερός πότης (πάνω από ενάμισι λίτρο βότκα την εβδομάδα) και ταυτόχρονα καπνιστής, ηλικίας 35 έως 54 ετών, είχε 35% κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι μόνο 16% για κάποιον που έπινε λιγότερο από μισό λίτρο βότκα την εβδομάδα. Οι κίνδυνοι πρόωρου θανάτου για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55 έως 74 ετών) ήσαν 64% και 50% αντίστοιχα.

Μια μικρότερη έρευνα πριν από πέντε χρόνια, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης βότκας, η οποία στη Ρωσία είναι πολύ φθηνή (μισό λίτρο κοστίζει γύρω στα 150 ρούβλια, δηλαδή περίπου τρία ευρώ).

Η αυξημένη πρόωρη θνησιμότητα μεταξύ των «γερών ποτηριών» αποδίδεται από τους επιστήμονες στην τοξικότητα του αλκοόλ, στην πρόκληση ατυχημάτων, στην αύξηση των περιστατικών σωματικής βίας και των αυτοκτονιών, καθώς και στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών (καρκίνος του λαιμού και του ήπατος, φυματίωση, πνευμονία, παγκρεατίτιδα, ηπατοπάθεια, καρδιοπάθεια κ.α.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στη σύγχρονη ρωσική ιστορία η θνησιμότητα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την πολιτική που κάθε κυβέρνηση (Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Πούτιν) έχει ακολουθήσει σχετικά με την κατανάλωση βότκας και γενικότερα αλκοόλ. Για παράδειγμα, μετά τους περιορισμούς που επέβαλε ο Γκορμπατσόφ το 1985, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σημαντικά κατά 25% και ανάλογα μειώθηκε η θνησιμότητα. Μετά όμως την κατάρρευση του κομμουνισμού επί Γιέλτσιν, η κατανάλωση του αλκοόλ αυξήθηκε θεαματικά και κάτι παρόμοιο συνέβη επίσης με τη θνησιμότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ