Υγεία
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 19:24

Ημερίδα για τη Νανοϊατρική στο ΕΚΠΑ

Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική διοργάνωσαν σήμερα, σε κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) οι έλληνες εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τη Νανοϊατρική (ΕΤΡΝ).

Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στην Ιατρική διοργάνωσαν σήμερα, σε κεντρική αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) οι έλληνες εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τη Νανοϊατρική (ΕΤΡΝ).

Η Νανοϊατρική αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της Ιατρικής διεθνώς, αξιοποιώντας μικροσκοπικά υλικά για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, ιδίως για νόσους όπως ο καρκίνος.

Όπως τονίστηκε, και τα τρία βασικά «όπλα» κατά του καρκίνου (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική) μπορούν να βελτιωθούν χάρη στις νανοτεχνολογικές εφαρμογές.

Περίπου 250 φάρμακα και άλλα προϊόντα Νανοϊατρικής, ήδη χρησιμοποιούνται ή δοκιμάζονται κλινικά σε ανθρώπους. Περίπου 60 από αυτά ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, το μέγεθος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 και να φθάσει τα 130 δισ. έως το 2016.

Πάνω από 500 μικρομεσαίες εταιρίες νανοϊατρικής ήδη δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και η ΕΡΤΝ είναι το σχετικό «φόρουμ» με 130 μέλη, κυρίως εταιρείες. Τα νανοφάρμακα εκτιμάται ότι σε λίγα χρόνια θα αποτελούν το 10% της συνολικής αγοράς φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, δρ Χρήστος Βασιλάκος, σε χαιρετισμό του, επεσήμανε τη σημασια των εφαρμογών της νανοϊατρικής για τη χώρα μας, ιδίως για τον καρκίνο και τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά το ελληνικό κοινό. Είπε ότι χρειάζονται επειγόντως νέα μέσα κατά του καρκίνου που τείνει να προσλάβει διαστάσεις πανδημίας και, σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για «μεγάλες προσδοκίες» από τη νανοϊατρική, η οποία, μεταξύ άλλων, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα γενιά φαρμάκων.

Ο κ. Βασιλάκος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΤΡΝ και τόνισε ότι τα νέου τύπου φάρμακα και γενικότερα οι ιατρικές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας θα αποτελέσουν προτεραιότητα της ΓΓΕΤ. Γι' αυτό, κάλεσε τους έλληνες ερευνητές, μέσα στα επόμενα χρόνια, να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα χρηματοδότησης που θα υπάρξουν. Παράλληλα όμως, επεσήμανε, ότι η νανοϊατρική θέτει στο προσκήνιο ζητήματα βιοηθικής και προστασίας του περιβάλλοντος, που πρέπει να μελετηθούν.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε δικό του χαιρετισμό, ανέφερε, ότι το ΕΚΠΑ, «παρά την αήθη επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σταθερά στο 1% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου». Τόνισε ακόμα, ότι η επιστήμη γενικότερα πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία και να επικοινωνεί συνεχώς με τους «εκτός των τειχών».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής «Νανο- Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου», μιας πανευρωπαϊκής δράσης σε 13 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της ΓΓΕΤ και του ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ