Κόσμος
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 16:50

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Επίταση ανθρωπιστικής κρίσης εν μέσω νέων συγκρούσεων

Η ανθρωπιστική κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιδεινώθηκε περαιτέρω καθώς ξανάρχισαν οι ταραχές στην ενδοχώρα.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιδεινώθηκε περαιτέρω καθώς ξανάρχισαν οι ταραχές στην ενδοχώρα, όπου «ο πληθυσμός είναι τρομοκρατημένος», υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

«Μάχες και πράξεις αντεκδίκησης έχουν αναφερθεί μεταξύ πρώην ανταρτών Σελεκά και πολιτοφυλάκων Αντιμπαλακά», σημειώνει η οργάνωση, η οποία πρόσφατα έστειλε ομάδες γιατρών και νοσηλευτών στο Μπερμπερατί στα νοτιοδυτικά και σε πολλές πόλεις της βορειοδυτικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 900.000 εκτοπισμένοι, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι MSF υπενθυμίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί «δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί, ενώ πολλοί έχουν καταφύγει στη ζούγκλα» για να γλιτώσουν από τη βία.

Ορισμένες πόλεις έχουν ερημωθεί τελείως, όπως η Μποκαρανγκά, «πόλη φάντασμα, κενή, κατεστραμμένη, λεηλατημένη».

«Είναι τρομακτικό», δήλωσε η Ντελφίν Σεντόρζ, συντονίστρια επειγόντων περιστατικών της οργάνωσης. «Από τις επαφές μας στην επαρχία πληροφορούμαστε για πράξεις ακραίας βίας και για εκτοπισμούς. Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι», συμπλήρωσε.

Στην πρωτεύουσα Μπαγκί οι Γιατροί χωρίς Σύνορα υποδέχονται καθημερινά «αυξημένο αριθμό» τραυματιών και πολλοί χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Η επικεφαλής της αποστολής των MSF στη χώρα Μαρί-Ελιζαμπέτ Ενγκρ δήλωσε ότι η καθημερινότητα στη Μπαγκί σημαδεύεται από «τραυματισμούς από σφαίρες, ακρωτηριασμούς με μαχαίρια, λιντσαρίσματα ανθρώπων».

Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν την έξοδό τους από την πόλη ή συγκεντρώνονται σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Στην τοποθεσία Εμποκό, κοντά στο αεροδρόμιο, προσπαθούν να βρουν λίγη ασφάλεια περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε στο χάος μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους μουσουλμάνους αντάρτες Σελεκά, τον Μάρτιο του 2013 και την ανατροπή του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.