Υγεία
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 15:57

Εύσημα του Αδ. Γεωργιάδη στην Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer της «Αποστολής»

Την Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνεχάρη ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε επιστημονική ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο.

Την Ολοκληρωμένη Μονάδα Alzheimer του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνεχάρη ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε επιστημονική ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την παρουσία της Εκκλησίας πολλαπλώς χρήσιμη και συνεπίκουρο και όχι αντίπαλο του κράτους. Παράλληλα, δήλωσε ότι «με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας το υπουργείο Υγείας τους τελευταίους μήνες έχουμε βάλει πολύ μεγάλη τάξη. Τα χρήματα τα οποία δίνουμε, ξέρουμε που πηγαίνουν, ξέρουμε το ΑΦΜ του γιατρού που τα γράφει, το ΑΜΚΑ του ασθενή που τα χρειάζεται, για ποιο λόγο τα παίρνει. Ως αποτέλεσμα αυτής της τάξης μας περισσεύουν χρήματα παρόλο παρά τις εποχές που ζούμε».

Στην ημερίδα, με θέμα «Διαταραχές Μνήμης και Άνοια: Νεότερα δεδομένα και προκλήσεις για μια καλύτερα ποιότητα ζωής», που διοργανώθηκε από την «Αποστολή» υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσιάστηκαν συμπεράσματα και τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Όπως επισημάνθηκε, οι ασθενείς που πάσχουν από Alzheimer και παρακολούθησαν προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης της «Αποστολής» στο Κέντρο Alzheimer «Καρέλλειο» στο Χαλάνδρι, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη, την ικανότητα συγκέντρωσης, την κατασκευαστική ικανότητα, την εκτελεστική, τη γλωσσική ροή και την κατονομασία.

Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο όραμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου να σταθεί η Εκκλησία δίπλα σε όσους πάσχουν από τη νόσο, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο στο οποίο οι ασθενείς βρίσκουν αγάπη, φροντίδα έχοντας τη συνδρομή ενός άρτια επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού.

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε τη θετική επίδραση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τα άτομα που πάσχουν από άνοια, σε όλα τα στάδια, παρουσιάζοντας τα ανάλογα στατιστικά στοιχεία πριν και μετά την εξάμηνη παρέμβαση του επιστημονικού  προσωπικού σε επωφελούμενους.

Η Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer της ΜΚΟ «Αποστολή» σε μόλις δύο έτη λειτουργίας, εξυπηρέτησε συνολικά 1038 άτομα μέσω του Ιατρείου Μνήμης της. Στα προγράμματα του Κέντρου Ημέρας, εντάχθηκαν 109 άτομα,  87 ασθενείς φιλοξενήθηκαν στους χώρους της, ενώ 173 φροντιστές, φοιτητές και επαγγελματίες υγείας, εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό της σε θέματα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα, 700 έμμισθοι και άμισθοι φροντιστές επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρείχε το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας.