Κόσμος
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 14:25

Τουρκία: Νέα «σκούπα» μεταθέσεων 500 αστυνομικών στην Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την Πέμπτη τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, απολύοντας ή μεταθέτοντας άλλους περίπου 500 αστυνομικούς στην Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την Πέμπτη τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που έχει αρχίσει εδώ και πάνω από έναν μήνα ως αντίδραση στις δικαστικές έρευνες κατά της διαφθοράς που την συνταράσσουν, απολύοντας ή μεταθέτοντας άλλους περίπου 500 αστυνομικούς στην Άγκυρα, έγινε γνωστό από την εφημερίδα «Μιλιέτ».

Μεταξύ των θυμάτων του νέου κύματος εκκαθαρίσεων περιλαμβάνονται αξιωματικοί και απλοί αστυνομικοί, προσθέτει η εφημερίδα στον ιστότοπό της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει ο τουρκικός Τύπος, περίπου 6.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων 2.000 μόνο στην Άγκυρα, τιμωρήθηκαν μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει δεκάδες πρόσωπα προσκείμενα στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παύει να κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του της αδελφότητας του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι έχουν επιρροή στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, ότι χειραγωγούν τις έρευνες αυτές στο πλαίσιο «συνωμοσίας» που έχει στόχο να προκαλέσει την πτώση του, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και της εκλογής προέδρου που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2014.

Εκτός από την αστυνομία, η δικαιοσύνη έχει αποτελέσει επίσης αντικείμενο εκτεταμένων εκκαθαρίσεων με εκατοντάδες απολύσεις και μεταθέσεις δικαστών.

Πέφτει η δημοτικότητα Ερντογάν

Η δημοτικότητα του τούρκου πρωθυπουργού, εξάλλου, έχει σημειώσει μεγάλη πτώση από τότε που ξέσπασε, στα μέσα Δεκεμβρίου, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, το οποίο συνταράσσει την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metropoll, μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων εγκρίνει την πολιτική του τον Ιανουάριο, έναντι ενός 48,1% τον Δεκέμβριο του 2013 και ενός 71,1% τον Δεκέμβριο του 2011.

Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν θα συγκέντρωνε το 36,3% των ψήφων, έναντι 23,6% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και ενός 12,6% του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metropoll.

Το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 49,8%.

Εξάλλου το 42,2% των ερωτηθέντων απορρίπτει το σενάριο της «συνωμοσίας» για το οποίο έχει κάνει λόγο ο κ. Ερντογάν και εκτιμά ότι η σημερινή πολιτική κρίση προκλήθηκε απλώς και μόνο από τις δικαστικές έρευνες που αφορούν στελέχη της κυβέρνησης, οικείους τους και επιχειρηματίες που θεωρούνται προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα.

Το 24,9% εκτιμά αντιθέτως ότι προκλήθηκε από μια «απόπειρα πραξικοπήματος» κατά του καθεστώτος.

Το 60% των Τούρκων θεωρεί πάντως αδικαιολόγητες τις έρευνες, έναντι ενός 26,5% που πιστεύει το αντίθετο.

Το 59,7% των ερωτηθέντων, επίσης, είναι πεπεισμένο ότι το καθεστώς θέλει να συγκαλύψει τις έρευνες αυτές, ενώ το 57,3% πιστεύει, όπως ο κ. Ερντογάν, ότι η αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί «κράτος εν κράτει».

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί την οργάνωση του κ. Γκιουλέν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης πριν από τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου και τις προεδρικές που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2014.