Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή απειλούν τους πιγκουίνους, προειδοποιούν επιστήμονες σε δύο νέες δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση PLOS One.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή απειλούν τους πιγκουίνους, προειδοποιούν επιστήμονες σε δύο νέες δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση PLOS One.
Στη μακροπρόθεσμη μελέτη τους, η οποία επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του Μαγγελάνου, στις ακτές της Αργεντινής, οι επιστήμονες είδαν ότι σε μια περίοδο 27 ετών, κατά μέσο όρο το 65% των νεοσσών πέθαιναν κάθε χρόνο. Περίπου το 40% πέθαιναν από ασιτία, ενώ το 7% των θανάτων αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, σε μία διετία που χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε το θάνατο του 43-50% των νεοσσών.
Το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι νεοσσοί που εκτίθενται σε βροχή προτού αναπτύξουν αδιάβροχα φτερά, βρέχονται και πεθαίνουν από υποθερμία. «Αν ένας υπνόσακος βραχεί, οι μονωτικές του ιδιότητες χάνονται», εξήγησε μιλώντας στο NBC η βασική συντάκτρια της μίας από τις δύο εκθέσεις Ντι Μπέρσμα, από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Φέτος οι νεοσσοί δεν θα πεθάνουν από τη βροχή, όμως πολλοί θα υποκύψουν στη ζέστη.»
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ποσοστό των καταιγίδων που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θανατηφόρες για τα μικρά των πιγκουίνων ήταν αρκετά χαμηλό. Ωστόσο, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι τέτοια φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα στην περιοχή μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Οι ίδιοι φοβούνται ότι «θα υπάρξουν χρονιές, κατά τις οποίες δεν θα επιβιώσει σχεδόν κανένας νεοσσός, εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει τις καταιγίδες εντονότερες και συχνότερες».
Η δεύτερη έκθεση επικεντρώθηκε στους πιγκουίνους της Αδελίας, στην Ανταρκτική, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 13 χρόνια προκειμένου να δουν πώς επηρεάζονται από την αποκόλληση παγόβουνων. Είδαν ότι, όταν το 2001, δύο τεράστια παγόβουνα αποκολλήθηκαν και προσέγγισαν τις περιοχές, όπου οι πιγκουίνοι αναζητούν τροφή, περιόρισαν «δραματικά» την πρόσβασή τους στα υποψήφια θηράματά τους, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νεοσσών. Οι ερευνητές πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο τα μικρά των πιγκουίνων θα τα καταφέρουν εξίσου καλά εάν τέτοια συμβάντα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον.