Το Κίνημα Πέντε Αστέρων πρόκειται να κινήσει εντός της ημέρας διαδικασία παραπομπής σε δίκη του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον πρώην κωμικό Μπέπε Γκρίλο, πρόκειται να κινήσει εντός της Πέμπτης τη διαδικασία για την παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διέρρευσαν έως τώρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, η όλη κίνηση των Πέντε Αστέρων βασίζεται κυρίως στην κατηγορία ότι ο νυν πρόεδρος, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στη δεκαετία του 1990, έγινε κοινωνός σειράς στοιχείων που αφορούσαν υποτιθέμενη μυστική διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με την μαφία.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Κινήματος Πέντε Αστέρων, δεν δημοσιοποιήθηκαν στη συνέχεια.
Το κίνημα του κ. Γκρίλο οργάνωσε διαδικτυακό δημοψήφισμα για το όλο θέμα, με τη συμμετοχή 20.000 πολιτών.
Το 61% απάντησε ότι «η σοβαρότερη καταδικαστέα πράξη του ιταλού προέδρου ήταν το αίτημά του να καταστραφούν οι ηχοταινίες των συνομιλιών του με τον πρώην υπουργό εσωτερικών Νικόλα Μαντσίνο», με θέμα πάντα την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.
Ιταλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν πάντως ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία ή για παραβίαση του Συντάγματος. Πολλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Γκρίλο είναι κίνηση που έχει στόχο να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του και να αποδείξει ότι παραμένει εκτός του «επίσημου» πολιτικού συστήματος.
Το βράδυ της Τετάρτης, παράλληλα, σημειώθηκε ένταση στην ιταλική Βουλή, όταν η πρόεδρος Λάουρα Μπολντρίνι αποφάσισε να διακόψει την συζήτηση για το νόμο που αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ιταλίας και να ζητήσει από τους εκπροσώπους των κομμάτων να ψηφίσουν το μέτρο.
Οι βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για «κεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας» και εφάρμοζαν την τακτική της κωλυσιεργίας προχωρώντας σε εκατοντάδες παρεμβάσεις, εγκατέλειψαν τα έδρανά τους και κατευθύνθηκαν προς εκείνα της κυβέρνησης, χειροδικώντας σε υπαλλήλους της Βουλής και σε εκπροσώπους της συμπολίτευσης.
Εντός της αίθουσας αναρτήθηκαν πανό με γραμμένη τη λέξη Ντροπή (Vergogna), ενώ βουλευτές του δεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» ξεδίπλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ιταλικές σημαίες.