Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 09:12

Επισκόπηση Τύπου

Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης. 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συνταγή χάους στον ΣΥΡΙΖΑ

Η εφημερίδα γράφει ότι "συνταγή χάους στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί εμφύλιο στις συνιστώσες της Κουμουνδούρου και γκρεμίζει την εικόνα «ενιαίας» γραμμής που επιχειρεί να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις δημοσκοπήσεις".

ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές στο εφάπαξ

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με νέα δεδομένα θα υπολογίζεται το εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας. Η υπουργική απόφαση βρίσκεται ένα βήμα πριν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Αναμένεται η τελική συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να πάρει την τελική μορφή της. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων, ώστε να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα κυμαίνεται γύρω στα 24.000 ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γκιολβας: Εθνοπροδότης ο Καραμανλής

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πως ο «Εθνάρχης» ξεπούλησε στους Εβραίους τα σχέδια του πρωτοπόρου ερευνητή για την αντιπυρηνική ομπρέλα με αντάλλαγμα την άνοδό του στην εξουσία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολο το σχέδιο για 440.000 θέσεις απασχόλησης".

Η εφημερίδα γράφει "διετές πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει με 1,5 δισ. ευρώ θέσεις απασχόλησης, κατάρτισης και εργασιακής μαθητείας για περισσότερους από 440.000 ανέργους όλων των ηλικιών ρίχνει στη μάχη κατά της ανεργίας ο πρωθυπουργός".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καβγαδίζουν για τα ρουσφέτια τους

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σύγκρουση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και ειρωνικές δηλώσεις προκαλούν δύο πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής που πήρε το μέγαρο Μαξίμου και συνδέονται άμεσα με παροχές εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου".

ΕΣΤΙΑ: Οικονομικό χάος επιδιώκει ο Σύριζα

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όποιος άκουσε τις αγορεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) συνειδητοποίησε πλήρως ότι το κόμμα αυτό επιδιώκει το απόλυτο οικονομικό χάος".

Η ΑΥΓΗ: Αναδιάρθρωση χρέους ή λιτότητα για δεκαετίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα "καταπέλτης για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και τις πολιτικές που εφαρμόζει σε συνεργασία με την τρόικα αποδείχτηκε η παρουσία της «εξεταστικής» επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το Μνημόνιο στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Τσιμέντο στα δάση

Η εφημερίδα υποστηρίζει "δάση, νησιά και οικισμοί έως 150 κατοίκους, μέσα από οικοδομικούς συνεταιρισμούς και κυρίως με ιδιωτική πολεοδόμηση, παραδίδονται σε επίδοξους επενδυτές για να οικοδομηθούν, με πριμ περισσότερα τετραγωνικά από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμφραγμα στη Δικαιοσύνη

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τεράστιες είναι οι συνέπειες σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης. Την τετραετία της κρίσης το δημόσιο σημείωσε απώλειες 7 δισ. ευρώ λόγω μη εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων για φόρους και πρόστιμα, ενώ συνολικά στα δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο υποθέσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ: 440.000 ευκαιρίες εργασίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σκοπός της κυβέρνησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υλοποιηθούν το 2014 προγράμματα που θα ωφεληθούν 440.000 άνεργοι, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εγγυήσεων για την νεολαία», των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και της αξιοποίησης και τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Προγράμματα ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης των ανέργων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "χαρτιά ψευτοκατάρτισης και μαθητείας στους νέους ανέργους, αντί για θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, και προσωρινή κακοπληρωμένη απασχόληση για λίγους μήνες, με επέκταση των γνωστών προγραμμάτων, όπως η «κοινωφελής εργασία», υπόσχεται η κυβέρνηση στις οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, την ώρα που οι στρατιές των ανέργων συνεχίζουν να μεγαλώνουν, φτάνοντας το 1,4 εκατομμύριο (Οκτώβρης 2013)".

ΤΑ ΝΕΑ: Μπλόκο για χρέη στις γονικές παροχές

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπλοκάρει το υπουργείο Οικονομικών τις γονικές παροχές εφόσον οι γονείς έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο - ακόμη κι αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που αποπληρώνεται κανονικά. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα είναι αναγκασμένοι να βάλουν υποθήκη είτε το συγκεκριμένο ακίνητο είτε κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο, προκειμένου η εξόφληση της οφειλής να θεωρείται διασφαλισμένη".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: Σενάρια απελπισίας

Η εφημερίδα γράφει ότι "κυβέρνηση, Γερμανοί και οικονομικά συμφέροντα αναζητούν... χαλινάρι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βιάζονται να κλείσουν το νέο μνημόνιο και τις μεγάλες μπίζνες πριν από τις εκλογές".

Kontranews: Μπουκάρουν με τα όπλα στις εφορίες

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τα όπλα στα χέρια εισβάλλουν πλέον στις εφορίες αγανακτισμένοι φορολογούμενοι στην Κρήτη, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας των δυσβάσταχτων φόρων που καλούνται συνεχώς να πληρώνουν".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανταλλαγή γης για πολεοδόμηση

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων γης που είναι «μπλοκαρισμένα», υπόσχεται το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική πολεοδόμηση. Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση επιχειρεί να δώσει οριστική λύση σε 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, μέσω της θεσμοθέτησης της Τράπεζας Γης".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με νέο σχέδιο χρήσεων γης κατά κρατικής αυθαιρεσίας

Η εφημερίδα τονίζει ότι "φραγμό στην αυθαιρεσία δήμων και πολεοδομιών που εμποδίζει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και επενδύσεων επιχειρεί να βάλει με τον εκσυγχρονισμό του 25χρονου πλαισίου που διέπει τις χρήσεις γης το υπουργείο Περιβάλλοντος".

ΚΕΡΔΟΣ: Με ομόλογο έως 3 δισ.ευρώ η πιλοτική έξοδος στις αγορές

Η εφημερίδα γράφει ότι "τη διακοπή της έκδοσης εντόκων γραμματίων, που αποτελεί και σύσταση προς τη χώρα μας εκ μέρους των δανειστών, θα εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την «έξοδο» της χώρας στις αγορές, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, με μία έκδοση της τάξης των 2 - 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής οικονομίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Πηγή: ΑΜΠΕ