Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 09:02

«Κεραυνοί» ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Κάρας

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει το ρόλο της τρόικας, Οτμάρ Κάρας, για τον Αλέξη Τσίπρα. Για απρέπεια και χοντράδα έκανε λόγο ο Π. Σκουρλέτης.

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που ελέγχει το ρόλο της τρόικας, Οτμάρ Κάρας, για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη διάρκεια παρέμβασής του σε συνεδρίαση με Επιτροπές της ελληνικής Βουλής, ο κ. Κάρας ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα, όταν ρώτησε τι πρέπει να γίνει στη χώρα του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε  προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για «απρέπεια και χοντράδα» του κ. Κάρας, έκανε λόγο ο εκρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ.

Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Κάρας ότι «έκανε το χατίρι στον φίλο του κ. Σαμαρά και δε σεβάστηκε ούτε την ιδιότητά του, ούτε τη χώρα που τον φιλοξενεί.»

Ο κ. Σκουρλέτης αντέτεινε ότι στη συνάντηση στο Στρασβούργο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και προφορικά και γραπτώς μέσα από τη Μαύρη Βίβλο τις συστάσεις του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter. «Ο Κάρας ήταν ο μόνος απο τους ευρωβουλευτές που, για να βγάλει "λάδι" Μέρκελ και Σαμαρά, επιτέθηκε άδικα και με ψέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αθλιότητα», έγραψε.

Για ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς εις βάρος του κ. Τσίπρα έκαναν επίσης λόγο σε κοινή τους δήλωση οι Ν. Χουντής, Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας.

Όπως αναφέρουν, πρόκειται για  ανυπόστατους ισχυρισμούς, τονίζουν ότι αυτοί δεν υιοθετήθηκαν από τον έτερο των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Επίσης υπενθυμίζουν ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής και σημειώνουν ότι έπειτα  από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της τρόικα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σ. Κεδίκογλου: Από «Θεό» τον έριξαν στο πυρ το εξώτερον

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση του μετά τις δηλώσεις Κάρας, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Από εκεί που ήταν σεβαστός και "Θεός", ξαφνικά όταν είδαν ότι δεν τους βολεύουν αυτά που λεει τον έριξαν στον πυρ το εξώτερον... ίδια μεταχείριση είχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πρόκειται για ΣΥΡΙΖΑ α λα καρτ», σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Πώς θα αλλάξουν την Ευρώπη με "μούγκα στη στρούγκα";», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως «η πολιτική σκηνή χρειάζεται σοβαρότητα και θέσεις».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Μαύρη Βίβλος -στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης- δεν είναι θέσεις. 

«Ας ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για να μιλήσουν μετά μαζί μας, να αντιπαρατεθούμε, αλλά με συγκεκριμένες θέσεις», πρόσθεσε.

Σχόλιο για την αναφορά του ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και σε όσα συνέβησαν σε συνάντηση στο Στρασβούργο έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ευ. Βενιζέλος: Τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι δύσκολη

Τοποθέτηση για το ζήτημα έκανε στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτίμησε ότι όσα είπε ο αυστριακός ευρωβουλευτής «για το πώς ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε μαζί του δείχνει πολλά. Ότι τα λόγια μέσα είναι εύκολα, ενώ η διαπραγμάτευση έξω είναι δύσκολη».

«Αν δεν προβάλουμε κάτι το υπεύθυνο και το χειροπιαστό, δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ των Ελλήνων», είπε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: «Ας σταματήσουμε τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης και ας συσπειρωθούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την έξοδό μας από την κρίση».