Η τρόικα ήταν απαραίτητη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία, δήλωσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ότμαρ Κάρας, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ που ελέγχει το ρόλο της τρόικας. Εν τω μεταξύ σύγχυση επικράτησε με την μετάφραση δηλώσεων του Κάρας που αφορούσαν στον κ. Αλ. Τσίπρα.
Η τρόικα ήταν απαραίτητη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έτοιμη να επιλύσει μόνη της την κρίση χωρίς τα σωστά εργαλεία, δήλωσε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ότμαρ Κάρας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ που ελέγχει το ρόλο της τρόικας. Εν τω μεταξύ σύγχυση επικράτησε με την μετάφραση δηλώσεων του Κάρας που αφορούσαν στον κ. Αλ. Τσίπρα.
Ο Κάρας, φάνηκε επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του και επεσήμανε ότι «η τρόικα είναι μία προσωρινή ενδιάμεση λύση που δεν βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Αυτό είναι το έργο μας αυτή τη στιγμή και πρέπει να μαθαίνουμε».
«Πρέπει ως Κοινοβουλευτικοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αξιολογούμε, να ρωτάμε, να ελέγχουμε τι κάνει η τρόικα και οι διάφοροι θεσμοί που υπάγονται στην Τρόικα, να κοιτάμε και μπροστά. Θέλουμε να υπάρξει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη λύση, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως κανείς δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναλύσεις και να δώσεις συμβουλές για το μέλλον. Για μας, είναι σημαντικό, καμία ευρωπαϊκή απόφαση να μην λαμβάνεται χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καμία πολιτική απόφαση χωρίς την συμμετοχή των Κοινοβουλίων γενικότερα να μην λαμβάνεται» τόνισε.
Ο κ. Κάρας είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα αποτελέσματα της Έκθεσης και στις 17 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρθεί μια απόφαση στην Επιτροπή και η απόφαση στην Ολομέλεια να ληφθεί τον Μάρτιο.
«Πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
«Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλιώς η Ελλάδα θα έχει επί δεκαετίες λιτότητα», τόνισε ο Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, συνεισηγητής της Επιτροπής, κατά την συνεδρίαση με προεδρεία Επιτροπών της Ελληνικής Βουλής.
«Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι δεν οδήγησαν πουθενά οι προτάσεις της τρόικας και ελήφθησαν αποφάσεις που οδήγησαν όχι σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος νωρίτερα σε δηλώσεις του στο Γαλλικό πρακτορείο είχε τονίσει ότι: «Η τρόικα δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις. Παρόλο που η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται, υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο», είπε ο ίδιος.
«Δεν πρέπει να αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους»
«Θεωρούμε ότι ήταν ανεύθυνος ο δανειστής και όχι μόνο ο δανειζόμενος», είπε ο Ευρωβουλευτής Φιλιπ Λάμπερτς, ενώ ο Φιλανδός Νιλς Τόρβαλντς παραδέχθηκε ότι «οι Φιλανδοί προσεγγίσαμε λάθος το θέμα της Ελλάδας» και ότι «δεν πρέπει να αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους».
Ζήτημα δημοκρατικού ελέγχου
Επίσης ο Ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτε τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατικού ελέγχου και ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για προγράμματα.
Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ
Στη συνάντηση πήρε το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που άσκησε σκληρή κριτική σε τρόικα και Ευρωκοινοβούλιο.
«Μην πιστεύετε τις μυθοπλασίες για πλεονάσματα. Και αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά εξαθλίωσης και όχι πλεονασμάτων», τόνισε κάνοντας λόγο για «εξευτελισμό» που υφίστανται οι Έλληνες.
«Επί 4 χρόνια το ευρωκοινοβούλιο με απάθεια παρακολουθούσε την τραγωδία σε ειρηνική περίοδο. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν ήταν διάσωση αλλά η απόλυτη καταστροφή», εκτίμησε ο Π. Λαφαζάνης και κάλεσε τους Ευρωβουλευτές, αντί να έρχονται στη Βουλή με αυτοκίνητο από το ξενοδοχείο PLAZA που είναι στην πλατεία Συντάγματος, να περπατήσουν στους δρόμους της Αθήνας. Μάλιστα έκανε λόγο για μέτρα που έλαβε «η δικτατορία είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».
Σύγχυση με την μετάφραση δηλώσεων του Κάρας για τον Αλ. Τσίπρα
Σύγχυση δημιουργήθηκε από την μετάφραση παρέμβασης του Ευρωβουλευτή Οτμαρ Κάρας κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ελέγχει τα πεπραγμένα και τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα, με Επιτροπές της Βουλής.
Σύμφωνα με την διερμηνεία, ο Ο. Κάρας είπε ότι συναντήθηκε επί 1 ώρα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Κύπρου και του ζητούσε να του πει τι πρέπει να γίνει στην χώρα του, αλλά εκείνος δεν είχε προτάσεις και επαναλάμβανε ότι εμπιστεύεται την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ο. Κάρας μετά την συνεδρίαση αν είπε Κύπρος (Cyprus) ή Τσίπρας και εκείνος διαβεβαίωσε ότι είπε Τσίπρας – πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση διεξήχθη στο Στρασβούργο, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της 11ης Δεκέμβρη και κράτησε λίγο περισσότερο από 20 λεπτά.
ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδείς και συκοφαντικές οι δηλώσεις του Κάρας
Για ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα καταγγέλλουν τον Οτμάρ Κάρας, με κοινή τους δήλωση οι Ν. Χουντής, Ν. Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας.
Στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις, κάνουν λόγο για ερωτηματικά που εγείρουν οι ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί του κ. Κάρας στη συνεδρίαση της επιτροπής με την αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου.
Δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι ο κ. Κάρας είναι εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, δηλαδή, όπως λένε, του κόμματος της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά στην Επιτροπή».
«Τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα αλλά την Κύπρο» τονίζουν στην ανακοίνωση και καταλήγουν υπογραμμίζοντας: «Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της τρόικα».