Κόσμος
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 12:20

«Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου η Ουκρανία»

Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ προειδοποίησε ενώπιον του κοινοβουλίου της ότι η χώρα βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».

Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας Λεονίντ Κραβτσούκ προειδοποίησε ενώπιον του κοινοβουλίου της ότι η χώρα βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου» και απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση.

«Ολόκληρος ο κόσμος το καταλαβαίνει και η Ουκρανία το καταλαβαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», δήλωσε ο Λεονίντ Κραβτσούκ, πρόεδρος της Ουκρανίας από το 1991 έως το 1994, καλώντας τους βουλευτές να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρόκειται για επανάσταση. Είναι μία δραματική κατάσταση και οφείλουμε να ενεργήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Η ομιλία του έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους ουκρανούς βουλευτές. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήταν και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι της χώρας, ο Λεονίντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο Λεονίντ Κραβτσούκ έλαβε τον λόγο κατά την έναρξη νέας συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου που είναι αφιερωμένη στην διευθέτηση της κρίσης που προκάλεσε το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία και έχει πάρει την τελευταία εβδομάδα βίαιη τροπή.

Το κοινοβούλιο συνήλθε από την Τρίτη σε έκτακτη σύνοδο κατά την αντιμετώπιση της κρίσης. Κατά την πρώτη συνεδρίαση, οι βουλευτές ενέκριναν την αναίρεση των νόμων που περιόριζαν το δικαίωμα στην συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίοι ψηφίσθηκαν στις 16 Ιανουαρίου και προκάλεσαν την ριζοσπαστικοποίηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης θα συζητηθεί το θέμα της αμνήστευσης των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.

Το κυβερνών φιλορωσικό Κόμμα των Περιφερειών απαιτεί σε αντάλλαγμα τον τερματισμό της κατάληψης του κέντρου του Κιέβου και των κτηρίων των τοπικών διοικήσεων σε άλλες πόλεις της χώρας.

Από τα τέλη Νοεμβρίου η πρώην σοβιετική δημοκρατία διέρχεται σοβαρή πολιτική κρίση και συγκλονίζεται από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, λόγω της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησής της, η οποία αρνήθηκε την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος μιας επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία.

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας προετοιμαζόταν από το 2008, επί προεδρίας του φιλοευρωπαίου Βίκτορ Γιούσενκο.