Πολιτική
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 11:22

«Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα»

«Οι ιδέες και κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής», παρατηρεί ο οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force (έως τον Σεπτέμβριο του 2013) Γενς Μπάστιαν σε σχόλιό του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. 

 

·  

«Οι ιδέες και κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής», παρατηρεί ο οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force (έως τον Σεπτέμβριο του 2013) Γενς Μπάστιαν σε σχόλιό του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα». 

Ο γερμανός οικονομολόγος, που ζει εδώ και 16 χρόνια στην Ελλάδα αναφέρει πως πλέον έχουν αλλάξει τα εκλογικά κίνητρα των Ελλήνων, συμπληρώνοντας τα ακόλουθα:

«Ένα σύστημα πατρωνίας που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες κατέρρευσε. Τα κυβερνητικά κόμματα (κόμματα εξουσίας) δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν τα πελατειακά δίκτυα, για παράδειγμα: προσλήψεις στο δημόσιο ως αντάλλαγμα για την παροχή ψήφου. Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας. Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατάφερναν να συγκεντρώνουν έως και το 80% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση 30%».

Όπως αναφέρει, η Χρυσή Αυγή κατάφερε να απευθυνθεί στην κοινωνία δίνοντας βαρύτητα σε θέματα όπως η μετανάστευση και στο δόγμα «νόμος και τάξη».

«Το εκλογικό δυναμικό του κόμματος», συνεχίζει, «επικεντρώνεται σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες».

«Τα εκλογικά τους κίνητρα χαρακτηρίζονται από την απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της Ε.Ε.. Το κόμμα καταφέρνει όλο και περισσότερο να εξαντλεί αυτό το απόθεμα. Προτεραιότητα δίνεται τώρα στην προσπάθεια να μετατραπούν οι ψηφοφόροι οργής και διαμαρτυρίας σε τακτικούς ψηφοφόρους», διευκρινίζει ο Μπάστιαν.

Πηγή: Deutsche Welle