Πολιτιστικά
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 08:58

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, το αφιέρωμα «Μικελάντζελο Αντονιόνι: Βυθομετρώντας την άβυσσο», στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος.

Οι συστάσεις είναι πραγματικά περιττές για τον Μικελάντζελο Αντονιόνι, τον κορυφαίο ιταλό δημιουργό που σφράγισε μοναδικά με το έργο του τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει, από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, το αφιέρωμα «Μικελάντζελο Αντονιόνι: Βυθομετρώντας την άβυσσο», στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι). Το αφιέρωμα φέρνει στη μεγάλη οθόνη τέσσερις κλασικές και πολυβραβευμένες ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφιστή, οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς στην έβδομη Τέχνη: «Η κραυγή» (1957), «Η περιπέτεια» (1960), «Η νύχτα» (1961) και «Επάγγελμα ρεπόρτερ» (1975).

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το κοινό του Φεστιβάλ των Καννών δεν άντεξε την τολμηρότητα της αφήγησης της ταινίας «Η περιπέτεια» και την αποδοκίμασε - σχεδόν κανιβαλικά - στη διάρκεια της προβολής της. Σήμερα, τη συναντούμε πολύ συχνά στις διάφορες λίστες των καλύτερων ταινιών στην ιστορία του σινεμά.

«Η Νύχτα», από τις αγαπημένες ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση, η οποία άρχισε με την «Περιπέτεια» και ολοκληρώθηκε με την «Έκλειψη».

Η χαρακτηριστική σκηνή του «μεγάλου ύπνου» στην ταινία «Επάγγελμα ρεπόρτερ», με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον, είναι ένα 7λεπτο μονοπλάνο που χρειάστηκε 11 μέρες επίπονων προσπαθειών για να γυριστεί.

«Αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν να κοιτάξω μέσα στον άνθρωπο, ποια συναισθήματα τον κινητοποιούν, ποιες είναι οι σκέψεις του στην πορεία του προς την ευτυχία, τη δυστυχία, το θάνατο».
Μικελάντζελο Αντονιόνι

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 30/1              
18.30      «Η κραυγή»
21.00      «Η περιπέτεια»

Παρασκευή 31/1         
18.30     «Επάγγελμα ρεπόρτερ»  
21.00      «Η νύχτα»

Σάββατο 1/2              
18.30      «Η περιπέτεια»
21.00      «Επάγγελμα ρεπόρτερ»

Κυριακή 2/2               
18.30      «Η νύχτα»
21.00      «Η κραυγή»

Πληροφορίες
Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected]). Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).  Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

naftemporiki.gr