Κόσμος
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 19:21

Απογοήτευση από τον ΟΗΕ για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό

Απογοήτευση εκφράζει ο ΟΗΕ όσον αφορά στην έλλειψη προόδου για την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Απογοήτευση εκφράζει ο ΟΗΕ όσον αφορά στην έλλειψη προόδου για την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Εν τω μεταξύ η προγραμματισμένη για σήμερα υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών, για την εξάμηνη ανανέωση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αναβλήθηκε για την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε λήγει και η τωρινή θητεία της Δύναμης.

Οι λόγοι της αναβολής, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οφείλονται στο γεγονός της «συγκέντρωσης» πολλών θεμάτων στο ΣΑ. Οι διαβουλεύσεις για την Κύπρο ξεκίνησαν χθες, μετά την ενημέρωση που έγινε στα μέλη του Σώματος από τον κ. Ντάουνερ και την κ. Μπάτενχαϊμ, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο ψηφίσματος (παραδοσιακά παρουσιάζεται από την βρετανική αντιπροσωπεία) είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο, όσον αφορά το ρόλο και την αποστολή της Δύναμης στο νησί.

Διαφορετική είναι η διατύπωση που αφορά την παράγραφο αναφοράς στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, τονίζοντας το γεγονός ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, να συμφωνήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας απογοήτευση για την «έλλειψη προόδου».

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο ψηφίσματος στηρίζεται στη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιορδανού μονίμου αντιπροσώπου, της περασμένης Τετάρτης, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν το «συντομότερο δυνατόν», που θα οδηγήσει στην επανέναρξη «ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών».

Μέχρι την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το ΣΑ, θα συνεχιστούν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις. Αν και το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος κρίνεται, σε γενικές γραμμές, ότι κινείται στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων», η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να υπάρξουν «κάποιες βελτιώσεις».

Πηγή: ΑΜΠΕ