Πολιτική
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 11:52

Καραμανλής: Λειτουργική ισορροπία μεταξύ κοσμικής κουλτούρας και ορθόδοξης παράδοσης

Για λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην κοσμική κουλτούρα και την ορθόδοξη παράδοση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την εναρκτήρια ομιλία του στον 8ο Διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν παρευρέθη στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

«Αναμφίβολα, τόσο η Πολιτεία (κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτεία) όσο και η Εκκλησία (κάθε Εκκλησία) έχουν καθεμιά το δικό τους ξεχωριστό ρόλο», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. «Ο στόχος, όμως, είναι κοινός. Ο στόχος αφορά στον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής. Και ο στόχος αυτός υπαγορεύει σε όλους να διατηρούμε πάντοτε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας. Να κινούμαστε σε πνεύμα συνδιαλλαγής. Με στόχο τη συνεργασία. Με λειτουργική ισορροπία ανάμεσα στην κοσμική κουλτούρα και την ορθόδοξη παράδοση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ούτε οι πολιτικοί το ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία, ούτε η εκκλησία την ευθύνη της πολιτικής στη διακυβέρνηση των λαών», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. «Στο ΕΛΚ» είπε ο Πρωθυπουργός, «δεν αγνοούμε την ευεργετική δύναμη που μπορούν να αντλούν οι πολίτες από τη θρησκεία τους, δεν παραβλέπουμε τη σημασία που έχει η ευεργετική δύναμη της πίστης στην επίτευξη μεγάλων στόχων για την πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών μας».

«Η ειρήνη, η σταθερότητα η ασφάλεια η ανάπτυξη και η πρόοδος είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα», τόνισε ο κ. Καραμανλής. «Και αυτό το στόχο υπηρετεί ο διάλογος ανάμεσα στην Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός, ακολουθούμε το δρόμο της συνεννόησης, του διαλόγου και της συνεργασίας και παρατήρησε : «Πιστεύουμε ότι σε μια Ευρώπη που συνεχώς μεγαλώνει ο πλούτος των πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο και μια ανεκτίμητη κληρονομιά».