Κόσμος
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2004 12:36

Η Ουάσινγκτον αρνείται τις κατηγορίες για οικονομικές παρεμβάσεις υπέρ του σχ. Ανάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον παρενέβη πριν από τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, ενισχύοντας οικονομικά εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εμφανίσθηκε κατηγορηματικός και με έντονο ύφος δήλωσε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ ή ο ΟΗΕ ενήργησαν με τέτοιο τρόπο.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα κατέβαλαν προσπάθειες για την ενίσχυση δικοινοτικών πρωτοβουλιών και την προβολή των θετικών πτυχών του σχεδίου Ανάν, με ομιλίες, ανακοινώσεις και κινήσεις ενημέρωσης γύρω από την ψηφοφορία.

Σε ό,τι δε αφορά τα κονδύλια που κατεβλήθησαν από τις ΗΠΑ, ο κ. Μπάουτσερ τόνισε ότι αυτά είναι γνωστά, ανακοινώνονται δημοσίως, και εγκρίνονται από το Κογκρέσο.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στον όρο «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων.

Σχολιάζοντας την παραίτηση Ταλάτ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τον «σεβασμό του στις δημοκρατικές διαδικασίες στη βόρειο Κύπρο», προσθέτοντας ότι η όποια βοήθεια ή στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας δεν είχε αποδέκτη τον κ. Ταλάτ και την «κυβέρνησή του», αλλά τους Τουρκοκύπριους.

Κληθείς να αποσαφηνίσει την χρήση του όρου «κυβέρνηση» χωρίς εισαγωγικά, ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ -ο οποίος σημειωτέον έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία και γνωρίζει όλες τις πτυχές του θέματος- δήλωσε ότι αναφέρεται «στην κυβέρνηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων