Περιβάλλον
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 19:16

Βρετανία: Ποιος θα φάει μοβ «μεταλλαγμένες» ντομάτες;

Το πρώτο φορτίο χυμού από γενετικά τροποποιημένες μοβ ντομάτες εστάλη από τον Καναδά στη Βρετανία για να δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα και να πάρει το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει στην αγορά, στο απώτερο μέλλον.

Το πρώτο φορτίο χυμού από γενετικά τροποποιημένες μοβ ντομάτες εστάλη από τον Καναδά στη Βρετανία για να δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα και να πάρει το «πράσινο φως» για να κυκλοφορήσει στην αγορά, στο απώτερο μέλλον.

Στόχος των ερευνητών που τον ανέπτυξαν ήταν να αυξήσουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικού που περιέχεται στις ντομάτες προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να ενισχύσουν και τη θρεπτική του αξία.

Οι ντομάτες αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια, στο Νόργουιτς της Βρετανίας, και καλλιεργήθηκαν στον Καναδά, όπου και μετατράπηκαν σε 1.200 λίτρα χυμού. Ο λόγος που επελέγη ο Καναδάς, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ότι «το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη, θα καθιστούσε απαγορευτικά ακριβή» την ολοκλήρωση των ερευνών στη Βρετανία.

Οι μοβ ντομάτες παίρνουν το χρώμα τους από την ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που τις ανέπτυξαν, ο χυμός τους μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά - π.χ. σε πίτσα ως σάλτσα - και να τα καταστήσει πιο υγιεινά, ισχυρισμός που θα αποδειχθεί ή θα διαψευστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με κλινικές μελέτες σε καρδιοπαθείς Βρετανούς.

Επιπλέον, οι μοβ ντομάτες διατηρούνται για περισσότερο καιρό, καθώς η ουσία που περιέχουν εμποδίζει την αποσύνθεση και την εμφάνιση μούχλας.

Τα επιχειρήματα των επιστημόνων υπέρ του προϊόντος πάντως φαίνεται πως δύσκολα θα πείσουν τους πολεμίους των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ακόμη κι αν αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μια καλλιέργεια που μεταλλάχθηκε προκειμένου να αναπτύξει μεγαλύτερη αντίσταση σε παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα.

Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εμπορική παραγωγή μήλων της Αρκτικής, τα οποία τροποποιήθηκαν έτσι ώστε να μην παίρνουν καφέ χρώμα όταν κόβονται από το δέντρο.

Επιπλέον, ακόμη κι αν ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των ακτιβιστών, η κυκλοφορία της μοβ ντομάτας και του χυμού της στην ευρωπαϊκή αγορά ενδέχεται να είναι υπόθεση πολλών χρόνων, ακριβώς λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου που δεν έκανε τους ερευνητές να προτιμήσουν τον Καναδά από τη Βρετανία για το πιο νευραλγικό κομμάτι των μελετών τους.