Κοινωνία
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 18:36

Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στη Δικαστήρια ζητούν εισαγγελείς και δικηγόροι

Την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στα δικαστήρια της χώρας ζητούν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την την έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο Κορίνθου.

Την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στα δικαστήρια της χώρας ζητούν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο Κορίνθου.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει συγκεκριμένα ότι «το εν λόγω περιστατικό -προστιθέμενο σε παρεμφερή άλλα του πρόσφατου χρονικού διαστήματος- αναδεικνύει την εγκατάλειψη από την Πολιτεία των δικαστικών λειτουργών, των υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης (…) καθώς και των διαδίκων-πολιτών στο έλεος του εγκλήματος, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τη στοιχειώδη ασφάλεια και την προστασία τους».

Όπως επισημαίνουν οι εισαγγελείς περιστατικά σαν το παραπάνω «πλήττουν τη δυνατότητα απονομής της Δικαιοσύνης υπό συνθήκες νηφαλιότητας, γεννούν και συντηρούν ανασφάλεια στους δικαστικούς λειτουργούς, τους εργαζόμενους στο χώρο των δικαστηρίων, τους δικηγόρους, τους διαδίκους κ.λπ. και δημιουργούν την εντύπωση ότι η εγκληματική δράση είναι πρακτική ανεκτή και υλοποιήσιμη ακόμη και μέσα στο χώρο των δικαστηρίων».

Η Ένωση εκφράζει «τη συμπάθειά της στους δικαστικούς λειτουργούς του Πρωτοδικείου Κορίνθου και τους ενθαρρύνει «να εξακολουθήσουν το έργο τους με παρρησία, χωρίς να κάμπτονται από το δυσάρεστο σημερινό περιστατικό».

Τέλος, καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης  «να μεριμνήσουν για την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας, επισείοντας τον κίνδυνο να αποτελέσει τυχόν αβελτηρία τους την αιτία να καταστεί ανέφικτη η απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και όσα προσήκουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τονίζει ότι γεγονότα όπως η έκρηξη στα δικαστήρια της Κορίνθου «καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων φύλαξης στους χώρους των Δικαστηρίων, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς.

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζουν τις «προσπάθειες «κατατρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών» και προσθέτουν ότι όποια κι αν είναι η «δικαιολογία» των ανθρώπων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες «η «τυφλή βία» που αντιστρατεύεται την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές συνανθρώπων μας δεν μπορεί παρά να βρίσκει απέναντί της όλους τους ευσυνείδητους και δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα από την ιδεολογική, πολιτική ή κομματική τοποθέτηση του καθενός».

Εκφράζει τέλος τη συμπαράστασή της στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, καλώντας την ελληνική Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο της.